Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το ιστορικό κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα πρέπει να διασωθεί



Δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει απασχολήσει το ιστορικό κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα. 

Διατηρητέο σύμφωνα με το ΦΕΚ 209/Β/17-3-1989, καθίσταται χρόνο με το χρόνο ετοιμόρροπο και από διατηρητέο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και μαζί του ένα ιστορικό τεκμήριο για το οποίο θα μείνουν μόνο γραπτά και φωτογραφίες του.

Οι ιδιοκτήτες το εγκατέλειψαν. Κάποια στιγμή αναλογιζόμενοι τις ευθύνες του από την βέβαιη κατάρρευση ή και από τη μεγάλη φορολογία που πλήττει τα ακίνητα, αποφάσισαν να το προσφέρουν στο Δήμο με τη μορφή της δωρεάς.

Μετά την άρνηση του Δήμου αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον κατεξοχήν φορέα, ο οποίος το είχε κηρύξει διατηρητέο.

Δεν γνωρίζουμε, εάν το Υπουργείο αποδέχτηκε τη δωρεά. 

Όπως και αν έχει, το κτήριο πρέπει να διασωθεί.

 Και η ευκαιρία υπάρχει, αφού οι δήμοι της χώρας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα που πρόκειται να τρέξει μέσα στο Δεκέμβριο.

 Ίσως ειπωθεί, ότι τα χρήματα του προγράμματος δεν είναι αρκετά. Υπάρχει όμως αντίλογος και παράδειγμα διάσωσης κτηρίου στην Παροικιά.

Πρόκειται για το διατηρητέο κτήριο Δημητρακόπουλου, που δωρίθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, από τον ιδιοκτήτη του.

Ο τότε δήμαρχος, λόγω της επικινδυνότητας του κτηρίου, απευθύνθηκε στο εισαγγελέα κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο εισαγγελέας προτίμησε όμως να ασκήσει δίωξη στο δήμαρχο, ο οποίος έκατσε το σκαμνί, αλλά τελικά αθωώθηκε.

Ο Δήμος στη συνέχεια ζήτησε από το Υπουργείο τη χρήση, που του δόθηκε και με δημοτική χρηματοδότηση προχώρησε σε πρόχειρη στερέωση του κτηρίου για να προστατεύσει τους διερχόμενους. Μετά το ενέταξε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε, αναπαλαιώθηκε και σήμερα αποτελεί τη στέγη τεχνών του Δήμου Πάρου.


Εάν υπάρξει πολιτική βούληση, ανάλογη προσπάθεια μπορεί να αναληφθεί και για το κτήριο Γαβαλά. Και αυτή είναι η πρόταση που κάνουμε προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έτσι κι αλλιώς και επικίνδυνο είναι για τους διερχόμενους και σε περίπτωση ατυχήματος κατηγορούμενος θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος και όχι ο υπουργός, που προστατεύεται από τη νομοθεσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: