Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μεσάνυχτα στη Μάρπησσα με τα μελίσσια


Ήταν τέλη Ιουλίου του 2000, Σαββατόβραδο, όταν χτύπησε το κινητό μου για να με ενημερώσουν ότι η περιοχή της Χρυσής Ακτής έμεινε χωρίς νερό.

Ειδοποίησα αμέσως τον Ανδρέα Φραντζή, τον υδραυλικό, που ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ και το Δημήτρη Φραντζή και μαζί με συνεργείο της νεοσύστατης επιχείρησης, της οποίας ήμουν πρόεδρος μέχρι να οργανωθεί και να ορθοποδήσει, βρεθήκαμε όλοι μαζί στις γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η Μάρπησσα και η ευρύτερη περιοχή.

Είχε αδειάσει από υπερκατανάλωση η δεξαμενή που δίνει νερό στη Χρυσή Ακτή και αποφασίσαμε νε ενεργοποιήσουμε μια γεώτρηση, που μέχρι τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Βρισκόταν, μετά την γεώτρηση του Αγίου Ιωάννου, στο δρόμο που οδηγεί προς το Τζάνε.

Όλα αυτά στις 11 τη νύχτα.

Αφού κάναμε τις απαραίτητες εργασίες και ετοιμάσαμε τη γεώτρηση (γύρω στις 2 τα μεσάνυχτα), πήγε ο Δημήτρης Φραντζής να ανεβάσει το διακόπτει για να δώσει ρεύμα. Όμως γύρισε πίσω αμέσως.
«Τι συμβαίνει, Δημήτρη;» τον ρώτησα. Και η απάντησή του με  άφησε άφωνο. «Πάνω στον πίνακα έχει κολλήσει ένα σμάρι με μέλισσες», μου είπε.

Ρώτησα, αν υπάρχει μελισσοκόμος εδώ κοντά. Μου είπε, ότι είναι ο Παντελής Ανουσάκης. 

Τον ξυπνήσαμε μέσα στη μαύρη νύχτα και ήρθε αμέσως. Κάπνισε το μελίσσι, και αφού μας έδωσε ένα κομμάτι από κηρήθρα, το πήρε και έφυγε.

Προφανώς  οι μέλισσες είχαν εγκατασταθεί από καιρό στον πίνακα και είχαν οργανώσει την κυψέλη τους και… την παραγωγή του προϊόντος.

Βάλαμε μπροστά τη γεώτρηση, η οποία όμως έβγαζε νερό ανακατεμένο με κοκκινόχωμα.

Το νερό καθάρισε με την ανατολή του ήλιου.

Συνδέσαμε τη γεώτρηση με το δίκτυο και δώσαμε νερό στην περιοχή.

Με αφορμή το ανεπάντεχο συμβάν που περιέγραψα, στέλνω και ένα μήνυμα, σε όσους πολύ εύκολα και αβασάνιστα ασκούν κριτική, ακόμα και σήμερα, σε μια δημοτική επιχείρηση που εξασφαλίζει με νερό ολόκληρο το νησί.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ, κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ακανόνιστα και νυχτερινά ωράρια, οσάκις παραστεί ανάγκη, εργάζονται με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν στα φρεάτια της αποχέτευσης, παρά τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνονται.

Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: