Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για το κρούσμα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε μαθητή των σχολείων μας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς καθηγητές, γονείς και μαθητές των σχολείων της Πάρου ότι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 διεγνώσθη κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε μαθητή των σχολείων μας το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους ικανούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου και τελικώς από νοσοκομείο της Αθήνας. Ήδη η κατάσταση του μαθητή, ελέγχεται απολύτως.
Η Σχολική Επιτροπή, κατόπιν εντολής του Δημάρχου, διενήργησε απολύμανση του χώρου του σχολείου όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα για λόγους απολύτως ψυχολογικούς, διότι ο τύπος αυτός της νόσου δεν μεταδίδεται από τον χώρο.
Η Σχολική Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της μαθητικής κοινότητας του νησιού μας και θα αντιμετωπίζει με όλες τις δυνάμεις της, στα μέτρα του δυνατού, κάθε πρόβλημα που την απασχολεί.
Πάντα στην διάθεσή σας για ό,τι προκύψει.

                                                      Με τιμή,

Ο Πρόεδρος της Π/θμιας & Δ/θμιας
Σχολικής Επιτροπής Δήμου Πάρου



Χαράλαμπος Μαλινδρέτος 



Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η νόσος προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή, αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.ά.



Πώς μεταδίδεται

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στο φάρυγγα και μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση παρατεταμένη επαφή. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού.

Ο εντεροϊός, ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγοντας της ιογενούς μηνιγγίτιδας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Ο εντεροϊός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύελα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Αλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: