Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ


(Φωτογραφία Μικέ Λεοντή)

Παρά το ακατάλληλο της ώρας (εργάσιμη μέρα και 12 το μεσημέρι), χθες, μεγάλος αριθμός πολιτών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της επιτροπής του Δήμου για τις ανεμογεννήτριες, δημιουργώντας αδιαχώρητο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στον προθάλαμο.

Προφανώς οι κάτοικοι της Πάρου μετά τα όσα πληροφορήθηκαν από τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις της επιτροπής, για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομία του νησιού η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, έχουν θορυβηθεί και αυτό που ζήτησαν από το Δήμαρχο ήταν να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες και κινητοποιήσεις για την αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής.

Ο Δήμαρχος στην αρχική τοποθέτηση του μίλησε για συγκρότηση επιτροπής από τους 4 δημάρχους των νησιών που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αλλά οι περισσότεροι ομιλητές τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας επιτροπής αγώνα γεγονός που βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση.

Ο Έπαρχος Κώστας Μπιζάς, που ήταν και ο καλύτερα ενημερωμένος, στην τοποθέτησή του έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον αριθμό των γεννητριών που πρόκειται σε πρώτη φάση να εγκατασταθούν στις βουνοκορφές της Πάρου, για την άρνηση της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου να γνωματεύσει θετικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, για τον περιορισμό του αριθμού των ανεμογεννητριών που ζήτησε το ΓΕΕΘΑ και πρότεινε τη δημιουργία συντονιστικού αγώνα που θα πραγματοποιήσει επαφές με τα υπουργεία και τα κόμματα στη Βουλή με στόχο την εξασφάλιση της στήριξής τους.

Ο πρώην κοινοτάρχης του Κώστου Δημήτρης Μπογιατζής, που επί χρόνια διηύθυνε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πάρο αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του προβλήματος και ότι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων  αλλάζει τη μορφή της Πάρου και την μετατρέπει από τουριστικό νησί σε βιομηχανικό, με μόνους ωφελημένους τις εταιρείες και τους εργολάβους.  

Ο Κώστας Ροκονίδας κατέθεσε γραπτές προτάσεις τις οποίες και ανέπτυξε (ήδη έχουν ανέβει στο διαδίκτυο) υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπής αγώνα, και συμφώνησε σε βασικά σημεία των τοποθετήσεων του Επάρχου και του Δημήτρη Μπογιατζή.

Ο Κώστας Χασούρης στην τοποθέτησή του είπε ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γίνονται σε ένα μέρος γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης και συνέχισε: « Όταν δεν επιτρέπεται να ανοιχτεί ένας δρομίσκος για να πας σε ένα χωράφι, τώρα επιτρέπεται να ισοπεδωθεί η Πάρος. Δεν θέλω να τρομοκρατήσω τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πάντα εξαρτώνται από το Δημο και Δήμος δεν είναι ο Δήμαρχος είμαστε όλοι εμείς».

Ο Βασίλης Μεσολογγίτης που πήρε το λόγο μεταξύ άλλων είπε: «Δεν έχουμε καταλάβει με ποιους πάμε να τα βάλουμε. Πρόκειται για πολυεθνικές που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Δεν θα υπάρξει ξανά τουριστική σεζόν στην Πάρο, να το θυμάστε, αν μπουν αυτά τα πράγματα.  Αν αγαπάμε το νησί μας, πρέπει να κάνουμε θυσίες. Το δράμα θα παιχθεί στο λιμάνι του νησιού μας. Εκεί θα πρέπει να είναι μπροστά ο κύριος Δήμαρχος και ο κ. Έπαρχος, γιατί ο Δήμαρχος είναι πάνω από όλες τις αρχές του νησιού. Έχω πελάτες λόγω της φύσης της εργασίας μου, από το Πέραμα, από τα Μέγαρα και από την Κερατέα όπου εκεί ο κόσμος αντιστάθηκε, χτυπήθηκε επί ένα μήνα με τα ΜΑΤ και ο λαός νίκησε. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε».

Η πρώην υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη  ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τη δήλωση: « Είναι προφανές ότι το περιβαλλοντικό πάρκο και εγώ προσωπικά είμαστε μαζί σας στο μεγάλο όχι που πρέπει να πει η Πάρος. Η πρώτη φάση είναι να αντιμετωπισθεί νομικά το ζήτημα. Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι μια που υπάρχει όλη αυτή η κινητοποίηση για το ζήτημα το ενεργειακό της Πάρου, θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία η συνέχιση αυτής της ιστορίας να είναι πως η Πάρος να γίνει ενεργειακά αυτόνομη και να γίνει ένα πρότυπο για τη νησιωτική Ελλάδα».

Ο Θανάσης Μαρινόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σύλλογο των Καμαρών και στο αγώνα που ξεκίνησε, σε μια εποχή που κανένας δεν άκουγε τίποτα. Και συνέχισε: «Μετά τη σκυτάλη πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση με μια ημερίδα που οργάνωσε στην Πάρο και τότε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε λίγα. Μετά ήρθε το θέμα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ψήφισε να κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ και να ενημερώσει τον κόσμο, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε τίποτα. Μετά ήρθε η ημερίδα στον Αρχίλοχο και αρχίσαμε να μπαίνουμε στην ουσία του προβλήματος για τη μεγάλη καταστροφή που θα επέλθει στο νησί. Ακολούθησε η επαφή με τον υπουργό, η νέα προσφυγή και τις τελευταίες δύο εβδομάδες με το μπαράζ των ενημερώσεων προέκυψε το σημερινό αποτέλεσμα.  Τώρα τελειώνουμε με την ενημέρωση και πρέπει να περάσουμε σε πολλά άλλα στάδια. Αυτά τα στάδια πρέπει να τα σηκώσει στις πλάτες της, όχι πια η επιτροπή, αλλά όλη η κοινωνία της Πάρου, τουλάχιστον όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σ΄αυτόν τον αγώνα. Η πρόταση που κάνω είναι συγκεκριμένη. Αυτός ο αγώνας επειδή μας θέλει όλους πρέπει να μεταφερθεί σε μια τεράστια επιτροπή αγώνα, ένα συντονιστικό που θα μπούνε μέσα όλοι, που θα έχει οργάνωση, που θα έχει γραφείο τύπου, που θα έχει ομάδα κρούσης, που θα έχει ομάδα ειδοποίησης για να είμαστε όλοι έτοιμοι».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καμαρών Δημήτρης Σκαραμαγκάς  με την ομιλία του μετέφερε τεκμηριωμένα όλη την εμπειρία του από τους δικαστικούς αγώνες που έκανε ο σύλλογος  για να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στις Καμάρες.

Ο Δημήτρης Σταυράκης στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Η Πάρος βρίσκεται στη χειρότερη καμπή της και νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το μεγάλο πρόβλημα της καμπής αυτής.  Με τις ανεμογεννήτριες και με αυτό που πάει να συμβεί σας διαβεβαιώνω σαν πολίτης, σαν τεχνικός, σαν οικονομολόγος, ότι δεν θα υπάρξει τουρισμός. Θα ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία του 1960».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Λογγοβάρδας Γέροντας Χρυσόστομος ο οποίος ζήτησε να υπάρξει επαφή με τους πολιτικούς, ενημέρωση του λαού, συλλογή υπογραφών, έκδοση εκλαϊκευμένου φυλλαδίου, κινητοποίηση του κόσμου από τα τοπικά διαμερίσματα και δήλωσε ότι στο λιμάνι θα είναι μαζί με το λαό.

Ο Γιώργος Τριπολιτσιώτης (Πολύστροφος) μεταξύ άλλων είπε: « Θα μιλήσω σαν πολίτης και όχι σαν δημοτικός σύμβουλος. Βλέπω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν πιστεύω ούτε στο πολιτικό κομμάτι, ούτε στο νομικό. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Έχουν υπογραφεί τα πάντα, όπως είπε ο κ. Έπαρχος και τα μόνα όπλα είμαστε εμείς. Εμείς πρέπει να αντισταθούμε μόνοι μας και η επόμενη συνάντηση που θα κάνουμε σε λαϊκή συνέλευση, εγώ προτείνω να βγει και προς τα έξω και να υπάρξει κάμερα για τα κανάλια. Για να καταλάβουν οι επενδυτές ότι ο κόσμος αρχίζει να ξεσηκώνεται σιγά σιγά. Το μόνο όπλο είναι ο λαός. Με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».

Μίλησαν και άλλοι από τους παρευρισκομένους και όλοι τους με πνεύμα αγωνιστικό.


Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα του Αρχίλοχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: