Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Δεν είναι μόνον η ΔΕΗ, είναι και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων


Το ποτάμι της Νάουσας χθες

Δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, που μας «μαυρίζει» τη ζωή,  κάθε φορά που ψιχαλίζει, είναι και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, που τα θυμόμαστε μόνο όταν έχουμε ισχυρή βροχόπτωση. 

Τα απότομα καιρικά φαινόμενα που διαβάζαμε και βλέπαμε σε άλλες περιοχές, επισκέφτηκαν χθες και το νησί μας.

Είναι γνωστόν, ότι τα ποτάμια τον δρόμο τους δεν τον ξεχνούν και παρά τις όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις,  τον θυμούνται, κι ας έχουν περάσει κάποιες δεκαετίες. Και όποιο εμπόδιο, κλείνει το δρόμο τους, το παραμερίζουν, με τις γνωστές συνέπειες.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, συνήθως περιοριζόμαστε σε σχολιασμούς και κατάθεση καημών. Και πέραν τούτου ουδέν.

Γι αυτό και είναι παρήγορο, που ο Δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο Περιφερειάρχης και αν θα ζητήσει από το Δήμο αντιπλημμυρικές μελέτες.

Το ερώτημα είναι αν διαθέτουμε μελέτες για σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, ώστε, αν υπάρξει χρηματοδότηση, να είμαστε έτοιμοι για την απορρόφησή της και επίσης τι μπορούμε να κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις.
Π.χ. Υπάρχει προστατευτικό τοιχίο σε χείμαρρο της Παροικιάς , που το έχουμε σπάσει για να περάσει κάθετα δρόμος. Το τοιχίο αυτό είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1930, από την κοινότητα με προσωπική εργασία, όταν ο χείμαρρος πλημμύρισε την περιοχή της Ζωοδόχου πηγής.
Αυτόν τον δρόμο, έχουμε τη βούληση να τον κλείσουμε;

Όσον αφορά τη ΔΕΗ θα έπρεπε από καιρό να έχουν γίνει διαμαρτυρίες από το Δήμο και φορείς του νησιού για την ελλειμματική προσφορά της επιχείρησης. 

Και επειδή η μονάδα πρόκειται να τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία, όταν συνδεθεί η Πάρος με το Αλιβέρι, ίσως στη σκέψη των κρατούντων είναι να λειτουργεί η μονάδα με το λιγότερο δυνατό κόστος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια πρακτική για τα νησιά μας.

Τα γράφουμε, διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις, για το αν, όσοι υπεύθυνοι μας διαβάζουν, θα πράξουν τα αυτονόητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: