Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 4269/2014



Περιεχόμενο σχεδίου νόμου
Στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δηλώσεων σε σχέση με την πολιτική χωρικού σχεδιασμού, επιχειρήθηκε η κατ’ αρχήν κατάργηση του Ν. 4269/14 και μετέπειτα η τροποποίηση του στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Διαδικασία που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής και συμβουλευτικής επιτροπής με στόχο τη γνωμοδότηση τους επί των προτεινόμενων αλλαγών.
Οι βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών, που αρχικά υποβλήθηκαν, είχαν ως βασικό στόχο τη βελτίωση της συνοχής/ λειτουργικότητας του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και την απομείωση της πολυνομίας και περιλάμβαναν:
1. Τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου σχεδίου σε εθνικό επίπεδο – το σχέδιο προβλεπόταν να ενσωματώνει τα όποια Εθνικά (Ειδικά) Χωροταξικά Πλαίσια ως Παραρτήματα με στόχο τη  διευκόλυνση της διαδικασίας τροποποίησής τους και να περιλαμβάνει κατευθύνσεις για μεγάλες επενδύσεις.
 2. Ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών σχεδίων, ώστε να αποτελέσουν τον πυλώνα του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, επιτρέποντας και προωθώντας, αφενός τη σύνθεση στον χώρο των επιμέρους τομεακών/ αναπτυξιακών πολιτικών/ κατευθύνσεων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και, αφετέρου, στη σύνδεση με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό.
3. Επανεξέταση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων ως προς την σκοπιμότητα, τον χαρακτήρα και την ισχύ τους ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός παράλληλου συστήματος σχεδιασμού σε επίπεδο δήμου το οποίο διατηρεί και ενισχύει τις κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις.
4. Προάσπιση του θεσμικού ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας ως οργάνου κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στις οποίες τελικά συμφωνήσαμε με τους θεσμούς περιλαμβάνουν:

-          Την ενίσχυση του περιεχομένου της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής ώστε να αποτελέσει, εφόσον θεσμοθετηθεί, τη βάση συντονισμού των τομεακών πολιτικών παρέχοντας, μεταξύ άλλων, γενικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης, καθώς και κατευθύνσεις πολιτικής γης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
-          Την επαναφορά του όρου ‘Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια’
-          Διατύπωση που προβλέπει τον συντονιστικό ρόλο των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ώστε να περιοριστούν οι επικαλύψεις και συγκρούσεις σε σχέση με τις κατευθύνσεις των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για την κατανομή οικονομικών δραστηριοτήτων στον χώρο της περιφέρειας με στόχο την αποσαφήνιση/ διευκόλυνση των χωροθετικών αποφάσεων
-          Τη διαμόρφωση μιας διαδικασίας προέγκρισης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η τροποποίηση υφιστάμενων κανονιστικών διατάξεων. Απώτερος στόχος είναι η μετάθεση της εξέτασης των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης των προτεινόμενων σχεδίων/ έργων στο αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου των επενδυτών. Μετά από σχετική συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι στρατηγικές επενδύσεις και τα δημόσια ακίνητα.
-          Την αλλαγή συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας

-          Την εισαγωγή του όρου της βιώσιμης ανάπτυξης στις έννοιες που περιλαμβάνει ο νόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: