Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΝΙΩΤΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ 2017


Γίνεται πραγματικά μονότονο, να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο απόψεις και κριτική για έναν προϋπολογισμό φτωχό, περιοριστικό και αντιαναπτυξιακό. Αναντίστοιχο με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες αλλά και τις δυνατότητες ενός δήμου όπως αυτός της Πάρου.

Και βέβαια, δικαίως ίσως, επικαλείται η Δημοτική αρχή την οικονομική συγκυρία και τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγώ θα προσθέσω την πολιτική που υπαγορεύουν τα μνημόνια.
Όμως, ερωτώ, εμείς μπορούμε και πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια; Πρέπει;

Είναι γενικά αποδεκτό, ότι ο Καλλικράτης υπήρξε μια σημαντική μεταρρύθμιση για την ουσιαστική αποκέντρωση και την νέα ανάπτυξη. Γρήγορα όμως, ενεργοποιήθηκαν τα φοβικά αντανακλαστικά της κεντρικής εξουσίας, των πολιτικών και της γραφειοκρατίας, και περιόρισαν το ρόλο και τις δυνατότητες της εκάστοτε Δημoτικής αρχής. Για να φθάσουμε στο σημείο σήμερα ο προϋπολογισμός να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες υπό τον απόλυτο έλεγχο του “Παρατηρητηρίου”. Αυτό σημαίνει ότι βάση όλων αυτών των δεδομένων, οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με προγραμματισμό, θέτοντας στόχους και προτεραιότητες, διεκδικώντας με σοβαρότητα και έτοιμες μελέτες χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επί τούτου όμως έχω να επισημάνω τα εξής:

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει πολιτικό στίγμα, δεν έχει αναπτυξιακό στόχο. Αντίθετα έχει ένα ψυχρό διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Έπρεπε, κατά τη γνώμη μου να συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης, να δείχνει ανάγκες και προτεραιότητες.

Δύο και κάτι χρόνια πριν, εντός και εκτός της αίθουσας αυτής, ο Δήμαρχος υποσχόταν, γνωρίζοντας, (όντας κορυφαίο στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής), τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και η τότε δημοτική αρχή, όπως γραφειοκρατικές δυσκολίες, υποχρηματοδότηση, επιτροπεία κτλ υποσχόταν όμως με περισσή ευκολία, ως μάγος με το μαγικό ραβδί, ότι θα έβρισκε τον τρόπο να υλοποιήσει μεγάλα έργα , να φέρει την ανάπτυξη στην πράξη κι όχι στα λόγια, θα φρόντιζε για την καθημερινότητα , θα έβαζε σε τάξη το νησί και θα κατατρόπωνε τους αυθαιρετούντες… διότι όπως διατυμπάνιζε «ανερυθρίαστα», η προηγούμενη δημ. αρχή δεν τα κατάφερνε καλά!

Και αναρωτιέμαι κε Δήμαρχε και κοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας:

Tι από όλα αυτά υλοποιήσατε;

Tι έγινε και ξεχάστηκε στην ουσία η λέξη καθημερινότητα, η ένταξη νέων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τι έγινε με την ενίσχυση των προσπαθειών να ανακουφιστούν οι δημότες που έχουν προβλήματα, τι έγινε με την νεολαία και τον αθλητισμό του νησιού; Τι από όλα αυτά που συμπεριλαμβάνονταν στον προηγούμενο προϋπολογισμό, κατάφερε να προχωρήσει, εκτός από τα γνωστά μπετουδάκια, πλακοστρώσεις, πανηγυράκια κτλ ;

Προσθέσατε μήπως κάποια καινούρια και σύγχρονη ενέργεια, που να αφορά την τουριστική προβολή, εκτός από αυτές που συνεχίσατε από τα προηγούμενα χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις; Αντίθετα, βλέπουμε ότι με ευκολία αυξάνετε διπλασιάζοντας τα ποσά συμμετοχής σε εκθέσεις, δράση που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι με τον τρόπο που γίνεται δεν έχει αποτελέσματα ή σπαταλώντας ποσά για την έκδοση εντύπων που στην εποχή μας ξέρουμε όλοι τι χρησιμότητα έχουν…

Προσθέσατε μήπως κάποια αξιόλογη ενέργεια πολιτιστικού χαρακτήρα που να κάνει την διαφορά, ή επαναπαυθήκατε στον κόπο και τις ιδέες των πολιτιστικών φορέων του νησιού, χρηματοδοτώντας μόνο, για τους γνωστούς λόγους;

Προσθέσατε κάτι νεο που να αφορά τους αναξιοπαθούντες και τους ηλικιωμένους;
Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν προτάσεις προς ψήφιση στο Δ.Σ., της τελευταίας στιγμής, απροετοίμαστες, για τις οποίες πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία, που συνήθως δεν στέκει και καταρρίπτεται, με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Παρατηρήθηκαν αποτυχημένες προσπάθειες εντυπωσιασμού των πολιτών με ανούσια Δελτία Τύπου , παράτυπες ενέργειες ψηφοθηρικού χαρακτήρα, κάτι που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά να κάνετε, βλέπε: παραλιακό μέτωπο, διάνοιξη δρόμου στον χώρο του Γυμνασίου, παρατηρήθηκαν λεονταρισμοί όπως, εξώσεις παράνομες, διαγωνισμοί που ακυρωθήκαν γιατί έγιναν «στο πόδι», αποφάσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ, σιωπηλή νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, βλέπε τζαμαρίες , νάιλον, ταμπέλες κάθε είδους παντού, παραλίες που πια δεν είναι παραλίες αλλά παρκινγκ ή καθιστικά …

Αυτά είδαμε ως τώρα αγαπητοί συνάδελφοι.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια από τα ίδια, χωρίς όραμα , διαχειρίζεται την μιζέρια που κάποιοι φρόντισαν να μας επιβάλουν. Καμία προσπάθεια σοβαρή που να αποδεικνύει την ελάχιστη αντίδραση.
Προτείνω η οποιαδήποτε απόφαση για αυτόν το προϋπολογισμό να περιλαμβάνει ένα πολιτικό σκεπτικό με διαπιστώσεις, με ανάγκες, με δυνατότητες και με διεκδικήσεις. Σε ένα τέτοιο προϋπολογισμό θα ήμασταν συνοδοιπόροι .

Στον συγκεκριμένο μόνο αρνητικά θα μπορούσα να ψηφίσω διότι για τον τόπο μου έχω άλλη φιλοσοφία.

Η Δημοτική Σύμβουλος,
Μαρία Χανιώτη,

Ενιαία κίνηση πολιτών, Ενότητα για το μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: