Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Αύριο (16-12-16) συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πάρου


Σημαντική η  συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αφού ως θέμα έχει τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων – Επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Μάρπησσας.

Επί της ουσίας η γνωμοδότηση αφορά το έργο της αποχέτευσης Αγκαιριάς, Άσπρου Χωριού, Δρυού, Λευκών και Κώστου, αφού τα λύματα όλων αυτών των περιοχών προβλέπεται να καταλήξουν στον πιο πάνω βιολογικό καθαρισμό.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο έργο, που άρχισε να συζητείται από το 2003 και μετά, αφού προηγουμένως η τότε δημοτική αρχή είχε καταργήσει ένα άλλο (έργο) που αφορούσε την κατασκευή δικτύων και βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας που θα κάλυπτε την Αγκαιριά, την Αλυκή, το Καμάρι και το Βουτάκο.

Το έργο δεν είναι απλό, ούτε εύκολο να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λόγω του μεγέθους του. Πρόκειται  για έργο με κατασκευή αγωγού πολλών χιλιομέτρων, με πολλά ενδιάμεσα αντλιοστάσια, με κατασκευή δικτύων στους προαναφερθέντες οικισμούς (με εξαίρεση τον Κώστο και τις Λεύκες) και με επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Μάρπησσας. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος  που δεν υλοποιήθηκε, αν και πέρασαν από τότε 13 ολόκληρα χρόνια.

Κατά τη δική μας άποψη πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση με την παρουσία ειδικών, που θα έπρεπε ήδη να έχουν κληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Καταθέτοντας το δικό μας προβληματισμό και τη δική μας πρόταση, εκτιμούμε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί και να εκτελεστεί σταδιακά με τρεις διαφορετικές μελέτες, ως τρία ανεξάρτητα έργα, ξεκινώντας από τον Κώστο και τις Λεύκες.

Και αυτό επειδή τα δύο αυτά χωριά διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και επομένως το μόνο που χρειάζεται είναι η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό της Μάρπησσας.

Όσον αφορά την Αγκαιριά θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου η λύση της κατασκευής δικτύων και ενός μικρού βιολογικού καθαρισμού και τέλος για το Άσπρο Χωριό και το Δρυό να αναζητηθεί λύση με βάση την εμπειρία από άλλες περιοχές της Ευρώπης για μικρούς οικισμούς.

Τα πιο πάνω που εκτέθηκαν, θα πρέπει να τεθούν στην κρίση μελετητών, κυρίως για το λειτουργικό   κόστος των έργων. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι τα οικονομικά των της ΔΕΥΑΠ δεν έχουν απεριόριστη αντοχή και οι όποιες αυξήσεις σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί, θα έπρεπε να γεμίσει η αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι μόνο από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά και από φορείς των χωριών και από κατοίκους που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα τοπικά ζητήματα.


Το έργα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και θα πρέπει να στηριχτούν από όλους μας οι δράσεις  του Δήμου με μία προϋπόθεση: ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακή ενέργεια από μέρους της δημοτικής Αρχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: