Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μας λείπει ένα βιβλίο για όλους τους παριανούς που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.


Να προστεθούν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης 
και τα ονόματα των αγωνιστών, που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν
 από τον κατακτητή, αλλά δεν εκτελέστηκαν και τώρα δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Η Πάρος διαθέτει αξιόλογους συγγραφείς, που έχουν συγγράψει σπουδαία  βιβλία με θεματολογία που αφορά τον τόπο μας.

Όμως από την παριανή βιβλιοθήκη απουσιάζει ένας τόμος  με αποκλειστικό περιεχόμενο τη συμμετοχή των παριανών στην Εθνική Αντίσταση κατά τη γερμανική και ιταλική κατοχή.

Κατά καιρούς γράφτηκαν στον παριανό τύπο και σε ηλεκτρονικές σελίδες κείμενα σχετικά, που όμως δεν καταγράφουν το σύνολο των αγωνιστών που πολέμησαν τον κατακτητή.

Δεν είναι  μόνο η περίπτωση του ήρωα Νικόλα Στέλλα ή όσων συμμετείχαν στα γεγονότα της Αντιπάρου. Υπάρχουν και άλλοι παριανοί αγωνιστές που έδρασαν στην Αθήνα και τον Πειραιά και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές.

Π.χ. ο Δημήτρης Παντελαίος, ένας συμπατριώτης μας , που ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση την μεταξική περίοδο, που πήρε μέρος στην εαμική αντίσταση, που πιάστηκε και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, που οργάνωσε, μαζί με άλλους κρατουμένους άλλων κρατών στα τάγματα εργασίας, σαμποτάζ και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, λόγω των αριστερών του φρονημάτων, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Τον γνώρισα,  όταν διατηρούσε ιεροραφείο στην Αθήνα (Πεντέλης 3) και εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η σιδερένια του θέληση, εξαιτίας της οποίας και επέζησε.

Ήταν η εποχή που εκδίδαμε την Παριανή Γνώμη όταν τον επισκέφθηκα, επειδή ήταν πρόεδρος στο σύλλογο του χωριού του, που παρουσίαζε τότε αξιόλογη δραστηριότητα στο Καμάρι της Αγκαιριάς.


Πολλά μπορούν να γραφτούν για άγνωστους αντιστασιακούς παριανούς, όσο ζουν ακόμη κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία αγωνιστές, όπως ο Θύμιος Μαύρης, που από μόνος του είναι ολόκληρη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: