Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η ομιλία του Επάρχου Κώστα Μπιζά στην ημερίδα για την ανακύκλωση στην Πάρο


Τον ρόλο της ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων στην περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, ανέδειξε ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς στην ομιλία του στην Ημερίδα για την Ανακύκλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο  Πάρου και τον ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.ΠΑ., το Σαββάτο 22 Οκτωβρίου 2016, στο Ξενοδοχείο «Πάνδροσος»  στην  Παροικία
Όπως τόνισε ο Έπαρχος Πάρου, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται στα απορρίμματα των νησιωτικών περιοχών, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης , έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί φορείς, παράλληλα με την ανάγκη διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στην ομιλία του ο Έπαρχος Πάρου ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Στην μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, τον πιο καθοριστικό ρόλο έχει ο απλός πολίτης.
Ο καθένας από εμάς πρέπει να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση.
Το περιβάλλον στην Ελλάδα απαιτεί 11 εκατομμύρια υπεύθυνους πολίτες.
 Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε σε κάθε πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μας.
Για τον παραπάνω λόγο θα  ήθελα να επικροτήσω την ομόφωνη απόφαση του  Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πάρου που ανακήρυξε το 2016 ως έτος ανακύκλωσης καθώς και για την διοργάνωση της σημερινής ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης .
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος στηρίζουν έμπρακτα την σημερινή εκδήλωση με την ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑΙ για την συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Οι νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας μας, είναι ίσως οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εξελιχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί φορείς.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη το μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται στα απορρίμματα των νησιωτικών περιοχών, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων θεωρείται κλειδί για την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές, δηλαδή το μικρό μέγεθος σε μόνιμο πληθυσμό και έκταση, η άνιση κατανομή της παραγωγής των απορριμμάτων κατά την διάρκεια του έτους λόγω του τουρισμού, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος τουριστών που δέχονται, η ανάγκη για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών διά θαλάσσης προς τα κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας, η απόσταση από τους τελικούς αποδέκτες των ανακυκλωμένων υλικών απασχολούν τους ειδικούς και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις και σωστή οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές σε συνδυασμό με την έλλειψη έμπειρου επιστημονικού προσωπικού ιδιαίτερα σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους, επηρεάζουν το κόστος και την αποδοτικότητα των συστημάτων διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων τους.
  Η εφαρμογή της ανακύκλωσης πρέπει να γίνει υπόθεση εύκολη, βατή και να ξεκινάει βιωματικά μέσα από τα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά την διαχείριση απορριμμάτων και ειδικά των συσκευασιών που μας <<προικίζει>> ο καταναλωτισμός. Βασικός στόχος είναι να έλθουν οι ανάλογοι κάδοι , να λυθεί το θέμα της προσωρινής αποθήκευσης και μεταφοράς των υλικών προς τα ανάλογα ΚΔΑΥ και τα παιδιά να συνηθίσουν τον διαχωρισμό των υλικών με σκοπό να μεταφερθεί το μήνυμα στο σπίτι, στην οικογένεια. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν με σκοπό την συνεργασία και την εφαρμογή της ανακύκλωσης .
Η απλή λογική λέει πως οι συσκευασίες των προϊόντων που φέρνουμε στα νησιά μας με τον ίδιο τρόπο πρέπει να επιστρέφουν για επανάχρηση με τα γνωστά οφέλη για το περιβάλλον.
Η συνεργασία των καταναλωτών, του εμπορικού κόσμου, των μεταφορέων και των ναυτιλιακών εταιρειών θα κερδίσει το τελικό στοίχημα που είναι μηδενικά σκουπίδια και η εξαφάνιση των πλαστικών τσαντών από τα σπίτια μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Στόχος όλων μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση με πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο ζωής και πολιτιστικές αξίες.
Εμείς όλοι που αναπνέουμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχουμε τις δυνατότητες να εγγυηθούμε το μέλλον του.
Γρήγορα και αποφασιστικά.
 Δεν έχουμε το δικαίωμα της ολιγωρίας. 
Η γενιά μας έχει υποχρέωση να προφυλάξει κατά το δυνατό τον πλανήτη και να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων γενιών καθώς ο πλανήτης δεν είναι κληρονομιά αλλά δάνειο από τις μελλοντικές γενιές που οφείλουμε να παραδώσουμε σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την σημερινή ημερίδα και ελπίζω σε γόνιμα, χρήσιμα και αποδοτικά συμπεράσματα.



Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: