Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

40 χρόνια "Αρχίλοχος". Η ίδρυση


Ο Τάσος Κοντόσταυλος και ο Γιάννης Γκίκας

Ένας Σύλλογος που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάρου είναι ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Ο Αρχίλοχος».

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1976. Ήταν ιδέα  δύο νέων ανθρώπων, που προέρχονταν από το περιβάλλον της “Παριανής Γνώμης”, του Τάσου Κοντόσταυλου και του Γιάννη Αν. Γκίκα.
Η σύνταξη του καταστατικού του συλλόγου στηρίχτηκε στο καταστατικό του Εθνικού Πειραιά του οποίου ο Κοντόσταυλος ήταν στέλεχος και στο καταστατικό του πολιτιστικού συλλόγου της Καισαριανής.

Μεταξύ των σκοπών του συλλόγου αναφέρονταν:
§  Η διαπαιδαγώγηση των νέων στο φίλαθλο πνεύμα και η διάδοση του αθλητισμού στο νησί.
§  Η μελέτη των προβλημάτων του νησιού και η προσπάθεια για τη λύση τους.
§  Η ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του νησιού με πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα στηρίζονται στα ήθη και τα έθιμα του νησιού.
§  Η διαφύλαξη της νεολαίας από τις διάφορες αντικοινωνικές ροπές και η διαπαιδαγώγησή της στα αγαθά της ειρήνης.
§  Η δημιουργία πνευματικού κέντρου, βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο και εντευκτήριο για την οργάνωση διαλέξεων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Η ιδρυτική συνέλευση έγινε στο παραλιακό κατάστημα του Φίλιππου Τσαντάνη, το EL GRECO, που στεγάζονταν στο χώρο του ΚΑΠΗ. Υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή συμπατριωτών μας και ενθουσιασμός. Την ίδρυση του συλλόγου υπέγραψαν 42 άτομα  και στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Φίλιππος Ηλ. Τσαντάνης, Δημήτριος Ν. Καλακώνας, Αναστάσιος Σπ. Κοντόσταυλος,  Ιωάννης Αν. Γκίκας, Πέτρος Ιωαν. Τριαντάφυλλος, Νικόλαος Μιχ. Κρίσπης και Νικόλαος Μιχ. Κατρής.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα ονόματα που εκλέχτηκαν στην προσωρινή διοίκηση  βασικός προσανατολισμός του συλλόγου, στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του, ήταν ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.

Άλλωστε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 στην Πάρος λειτουργούσε με την ίδια ονομασία ποδοσφαιρικό σωματείο με αθλητές άτομα που συμμετείχαν στην προσωρινή διοίκηση, όπως ο Νικόλαος Κρίσπης, ο Δημήτριος Καλακώνας και ο Φίλιππος Τσαντάνης.

Σταδιακά όμως οι δραστηριότητες του αθλητικού τμήματος περιορίστηκαν και η έμφαση δόθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου αγκαλιάστηκαν από την παριανή κοινωνία και από τη διοίκησή του πέρασαν άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις του νησιού και για τα οποία επιβάλλεται να γίνει αναφορά, κυρίως για τις νεότερες γενιές, οι οποίες είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι η  πολιτιστική και πολιτική εξέλιξη της Πάρου δεν έγινε με αυτόματο πιλότο, αλλά οφείλεται σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: