Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σχόλιο για τον Γρηγόριο Γράβαρη από τον Αλέκο Κοντογιώργο

Φίλε Κώστα,

Παρακολουθώ τελευταία τα κείμενά σου για διάφορα τοπικά θέματα και οφείλω να σε συγχαρώ, τόσο για την προσπάθεια  κινητοποίησης της μικρής κοινωνίας, όσο και για  το θάρρος σου να …εκτίθεσαι  (τολμάς να εκφράζεσαι) με τα γραπτά σου.

Με αφορμή την αναφορά  σου στον  Γρηγόριο Γράβαρη, την  περίπτωση του οποίου, όπως γράφεις,   «αγνοούσες παντελώς» όπως και οι «πολλοί της γενέτειράς του. » και την οποία ανέφερες σήμερα καίτοι σου την είχαν διηγηθεί προ πολλών ετών, να μου επιτρέψεις να κάνω ένα μικρό σχόλιο, αναγκαίο  νομίζω για την περίπτωση.
Τα κείμενα των εφημερίδων και των  λοιπών ηλεκτρονικών ανακοινώσεων  καίτοι εκ της  φύσεως τους  παράγουν εφήμερο αποτέλεσμα και εναλλάσσονται με ρυθμό που δύσκολα εμείς οι παλαιότεροι μπορούμε να παρακολουθήσουμε, εν τούτοις, όταν αναφέρονται σε θέματα τοπικού ιστορικού ενδιαφέροντος, πρέπει να δημιουργούν στέρεα την πεποίθηση ότι δεν γράφηκαν χωρίς τη δέουσα  έρευνα. Και αυτό προϋποθέτει ότι λαμβάνονται υπόψη οι πηγές και οι προγενέστερες σοβαρές εργασίες.

Ο αναφερόμενος Γράβαρης  Γρηγόριος του Γερασίμου,  δεν είναι άγνωστος και για την περίπτωσή του  έχουν γίνει αναφορές σε περιοδικά αλλά  το έργο του παρουσιάστηκε σε βιβλία παριανών συγγραφέων για τα οποία βιβλία, τα σχόλια της πνευματικής κοινότητας της χώρας ήταν ξεχωριστά. Ενημερώνω λοιπόν:

1.      Στο βιβλίο «Πάρος και Αντίπαρος το εικονοστάσι της ψυχής μου» στη σελίδα   116 καταχωρούνται  τα ιστορικά του ανδρός  και φωτογραφία από τα βιβλία του που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη της κ. Ελένης  Λέστου – Γράβαρη στην Πάρου, η οποία και έδωσε τη  συνέντευξη στη συγγραφέα του βιβλίου. Στη σελίδα 139 επαναλαμβάνεται οι εκδόσεις  του  Γρηγορίου Γράβαρη.

2.      Στο βιβλίο «Παριανοί συγγραφείς», στο οποίο καταχωρούνται οι συγγραφείς της Πάρου και Αντιπάρου   18ου -  20ου αιώνα , η έρευνα δεν παράλειψε τον Γρηγόριο Γράβαρη και όλα τα γνωστά στοιχεία για τη ζωή και ο έργο του καταχωρούνται στη σελίδα 50.

Σου θυμίζω ότι το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το  2004 και είναι στα χέρια των περισσότερων Παριανών και το δεύτερο εκδόθηκε το 2011 με μέριμνα της ΟΠΑΣ.
25/10/2016
Φιλικά

Αλέκος Κοντογιώργος

Αγαπητέ Αλέκο,
Τον αγνοούσα παντελώς μέχρι το 1997.
Φιλικά
Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: