Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα παρά το 98,3%, λόγω... αποχής

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Ουγγαρία κατά της πολιτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε αυτό το μέτρο.

Ωστόσο η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που είναι σχεδόν οριστικά.
Βάσει των αποτελεσμάτων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων, οι ψηφοφόροι που πήγαν να ψηφίσουν δεν αντιπροσώπευαν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.
Σε αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:
«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».
Εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων 3,23 εκατομμύρια είπαν «όχι» στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.
Δηλώσεις Ορμπαν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία" στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας "εντυπωσιακό" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.
"Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία" σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης υπογραμμίζοντας οτι θέλει "να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων".
"Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα" τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
"Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη" στην ΕΕ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Με συντριπτική πλειοψηφία οι Όυγγροι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα απέρριψαν τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, ωστόσο το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτω του ορίου του 50%.
"Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα και εμείς απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το (μεταναστευτικό) ζήτημα υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας" πρόσθεσε ο Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν όχι σήμερα, δηλαδή 3,23 εκ των 8,24 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ.
"Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες" δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: