Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αντιπάρου



Λόγοι ανεξάρτητοι από την επιθυμία μου, δεν μου επέτρεψαν να επισκεφθώ το Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο της Αντιπάρου την ημέρα των εγκαινίων. 

Το επισκέφθηκα όμως πριν από 2 μέρες και εντυπωσιάστηκα. Όχι μόνο από τα εκθέματα, που πολλά μου ήταν γνωστά, αφού προέρχονται από τη συλλογή του ΑΝΘΕΜΙΟΥ, αλλά κυρίως από την παρουσίαση σε κεντρικό κτήριο του νησιού, που διαμορφώθηκε με τρόπο εξαιρετικό, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση του. που ήταν τελείως διαφορετική. 

Σε ελάχιστο χρόνο (μερικών μόνο μηνών), ο χώρος κατέστη λειτουργικός για τις ανάγκες του Μουσείου.

Στον πρώτο χώρο, στην είσοδο, όπου και η φωτογραφία της  Κυριακής Ραγκούση, της οποίας το όνομα φέρει το μουσείο,  σε υποδέχονται με ευγένεια οι επιμελήτριες του μουσείου και ενημερώνεσαι για τη χωροθέτηση  των αντικειμένων στις 4 κύριες αίθουσες.

Στην κύρια αίθουσα (Α) εκτίθενται σημαντικές γκραβούρες, με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως οι απεικονίσεις του Σπηλαίου της Αντιπάρου, οι χάρτες της Πάρου και της Αντιπάρου, οι τοπικές ενδυμασίες κ.ά.

Στην  αίθουσα (Β) σε δύο συνεχόμενους  μεγάλους χώρους  φιλοξενείται η βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία  με θεματογραφία κυρίως από την Πάρο, την Αντίπαρο και τις Κυκλάδες καθώς και τεύχη παριανών κυκλαδικών εφημερίδων του περασμένου αιώνα, με άνετο χώρο για τον μελετητή –ερευνητή.

Στην αίθουσα  (Γ) φιλοξενούνται οι συλλογές με αντικείμενα ιστορικού περιεχομένου , όπως αξιόλογη συλλογή   νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας καθώς και συλλογές  χειρογράφων, κοσμημάτων και λατρευτικών.

Στην αίθουσα  (Δ) τέλος  και στους διαδρόμους, συλλογές λαογραφικών αντικειμένων , όπως μέτρα και σταθμά, φωτογραφίες των αρχών του περασμένου αιώνα και πλήθος  παλαιών  χρηστικών  αντικειμένων  της Πάρου και Αντιπάρου.

 Σε ξεχωριστή θέση προβάλλονται δύο σπάνια εκθέματα.




Πρόκειται για μια  πρωτότυπη επιστολή του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω και για την επίσης πρωτότυπη έκδοση Βιβλίου του Ανανία του Αντιπάριου.

Ο συλλεκτικός αυτός πλούτος, ανήκε εξ ολοκλήρου στο Λαογραφικό Μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟΝ», που ιδρύθηκε και λειτούργησε για πολλά χρόνια στην Πάρο από την αξέχαστη συλλέκτρια και συγγραφέα Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου και μέχρι το θάνατό της.  Λόγοι αντικειμενικοί κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΝΘΕΜΙΟΥ  και κατόπιν αυτού η οικογένεια της εκλιπούσης αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή στο Δήμο Αντιπάρου.

 Ανεξάρτητα από το  πού στεγάστηκε τελικά αυτός ο θησαυρός, το σημαντικό είναι ότι έμεινε στον τόπο μας, και μπορεί με άλλες πρωτοβουλίες να συμβάλλει στην πνευματική αναβάθμιση της περιοχής.  Ασφαλώς χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας και της Αντιπάρου και της Πάρου. Ένα μουσείο ανήκει στον  δικό μας τόπο και στα παιδιά μας. Άλλωστε και η συγγραφέας δεν ξεχώριζε τα δύο νησιά. Τα κυριότερα βιβλία της φέρουν τον τίτλο: ΠΑΡΟΣ -  ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ.


Κώστας Αργουζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: