Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Θρησκευτικός τουρισμός: Μια ευκαιρία για την Πάρο που δεν πρέπει να χαθεί


Ίσως η πιο παλιά εκδοχή «τουρισμού» είναι αυτή του προσκυνηματικού.

Την εποχή που οι μετακινήσεις ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες με πλοία που ταξίδευαν με πανιά και από πλευράς συνθηκών άθλιες, κάποιοι πιστοί έφταναν στην Παλαιστίνη για να επισκεφτούν και να προσκυνήσουν τους άγιους τόπους. Και αυτή η ροή προσκυνητών από κάθε χριστιανική χώρα, συνεχίζεται αμείωτη παρά τις συχνές πολεμικές συρράξεις και τις αγεφύρωτες αντιθέσεις των λαών της περιοχής.

Στις  μέρες μας ο θρησκευτικός τουρισμός βρίσκεται σε συνεχή άνοδο με τζίρο , που σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» φτάνει τα 15 δις ευρώ.

Η χώρα μας, η Ελλάδα των μνημονίων και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, συμμετέχει ελάχιστα  στο οικονομικό προϊόν αυτού του είδους τουρισμού.

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν επαφές και συνεννοήσεις του υπουργείου Τουρισμού με την Εκκλησία της Ελλάδος, συστήθηκε επιτροπή με συμμετοχή των δύο μερών και υπήρξε ανάθεση για σύνταξη σχετικής μελέτης  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που, όπως  πληροφορηθήκαμε, εστιάζεται κυρίως στις Κυκλάδες, αφού δύο από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της χώρας βρίσκονται στην Πάρο και την Τήνο, καθώς και άλλα μικρότερης εμβέλειας, αλλά και αυτά με σημαντική ιστορία.

Όμως για να αξιοποιήσει το νησί μας αυτό το είδος τουρισμού, που θα αρχίσει να προβάλλεται από την χώρα μας διεθνώς, πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν τα παρακάτω:

-Να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, συνάντηση με την ομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου που συντάσσει τη μελέτη και να της δοθούν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για την Εκατονταπυλιανή, αλλά και για άλλους Ναούς και Ι. Μονές του νησιού μας.

-Να προσκληθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η υπουργός Τουρισμού στην Πάρο στα πλαίσια ημερίδας με θέμα το θρησκευτικό τουρισμό και με συνδιοργανωτές το Δήμο, την τοπική μας Εκκλησία και τους τουριστικού φορείς.

-Να ξεκινήσει αμέσως η προσπάθεια επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, πριν ξεχαστούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό.

Και βέβαια πριν απ΄όλα απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: Είμαστε διατεθειμένοι, όλοι μαζί, Δήμος, Εκκλησία και Φορείς να δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση;  Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε η προσπάθεια που θα διπλασιάσει και θα διευρύνει χρονικά τον τουρισμό της Πάρου τα προσεχή χρόνια,  πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.


Κώστας Αργουζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: