Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Αμβρόσιος Πούλιος: Ο παριανός Αρχιμανδρίτης που έσωσε τη ζωή του Άρη Βελουχιώτη

Στα μέσα της 10ετίας του 1980, εξέδιδα την εφημερίδα «Δημοκρατική Πάρο» με εξαιρετικό συνεργάτη που έκανε και τη σελιδοποίηση, το φίλο δημοσιογράφο Δημήτρη Καρατζίνα.

 Η εφημερίδα κυκλοφορούσε σε 3.000 φύλλα και ένα από αυτά στέλνονταν στην Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων, στο νομό Καστοριάς, επειδή ηγούμενος της Μονής ήταν ο παριανός Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Πούλιος, πνευματικό παιδί  της μεγάλης οσιακής μορφής, του π. Φιλοθέου Ζερβάκου. 

Μετά την εκδημία του, το 1988, η Ι. Μονή είχε την καλοσύνη να μου την γνωστοποιήσει και να μου στείλει το τεύχος του περιοδικού που εξέδιδε, το οποίο περιείχε τη βιογραφία του.
Έκπληκτος διαπίστωσα την πλούσια δράση του παριανού ιερωμένου περίληψη της οποίας δημοσίευσα στην εφημερίδα. 

  Ψάχνοντας το αρχείο μου δεν βρήκα το σχετικό φύλλο, βρήκα όμως το περιοδικό της Ι. Μονής. Φωτοτύπησα τις σελίδες που αναφέρονται στο μακαριστό Αμβρόσιο Πούλιο και τις δημοσιοποιώ στο διαδίκτυο με την ελπίδα ότι κάποιος παριανός ερευνητής θα φωτίσει ακόμη περισσότερο τη δράση του.


Αυτό που με εντυπωσίασε μεταξύ των άλλων ήταν το θάρρος του να κρύψει στο μοναστήρι και να φυγαδεύσει τον Άρη Βελουχιώτη και 15 συντρόφους του, όταν τον κυνηγούσαν για να τον εξοντώσουν.










Δεν υπάρχουν σχόλια: