Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Με αφορμή το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στην αίθουσα του Αρχίλοχου που είχε μοναδικό θέμα τα προβλήματα της υγείας αναδείχθηκε  και πάλι ο προβληματικός και μη αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας του Βελεντζείου Ιδρύματος.

Και εξηγούμαστε:

Εκπρόσωποι της διοίκησής του όφειλαν να είναι παρόντες, ανεξαρτήτως προσκλήσεως.
Δεν νοείται να συζητούνται θέματα που αφορούν το Ίδρυμα και να μην υπάρχει εκπρόσωπός του για να δώσει εξηγήσεις σε εύλογα ερωτήματα που σίγουρα θα του έθεταν δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες, αφού η συνεδρίαση αυτή είχε και χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης.

Το πολυσέλιδο έγγραφο που έστειλε η πρόεδρος του Βελεντζείου το οποίο αναγνώστηκε κατά το ήμισυ από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω αντιδράσεων των δημοτών πιστοποιεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της διοίκησής του.

Εμείς διαβάσαμε το συγκεκριμένο κείμενο και διαπιστώσαμε σε σχέση με τη μη στήριξη του Κ.Υ. που είναι και ο βασικός σκοπός του Ιδρύματος τα ακόλουθα:

        Δεν ενισχύει οικονομικά το Κ. Υγείας τα τελευταία χρόνια, επειδή θέτει ως προϋπόθεση «αποδεδειγμένα να μην έχει ανταποκριθεί ο αρμόδιος κρατικός φορέας» σε αιτήματα του Κ. Υγείας που αφορούν τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα.
Το επιχείρημα του Βελεντζείου, αποδεικνύει ότι η διοίκησή του είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού είναι γνωστές τοις πάσι οι δραστικές περικοπές του κράτους στο χώρο της υγείας, που οδήγησαν σε κατάρρευση το ΕΣΥ και το Κ. Υγείας της Πάρου.
Γνωρίζει πολύ καλά, ότι, τις ελλείψεις που υπάρχουν, έσπευσαν να τις καλύψουν, εν μέρει, σύλλογοι, ευαίσθητοι πολίτες του νησιού και μία ΜΚΟ από την Ιταλία, χωρίς να ζητήσουν από την πολιτεία δήλωση οικονομικής αδυναμίας για την κάλυψή τους.

        Για τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου επιρρίπτει ευθύνες στη Δ.Ε. του Κ. Υγείας, η οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει αποστείλει έγγραφο στο Βελέντζειο με τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία του.
Και εδώ καλείται να απαντήσει η Διοικούσα Επιτροπή του Κ. Υγείας, αφού κατηγορείται για ολιγωρία.

        Αρνείται να προχωρήσει σε πρόσληψη έστω ενός γιατρού που θα καλύψει κενό βασικής ειδικότητας, όπως αυτής του παιδιάτρου ή άλλης, επικαλούμενο καταστατική απαγόρευση, όταν είναι γνωστό, ότι για την αγορά του υγειονομικού αεροπλάνου, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη στο καταστατικό του.

        Δεν έχει συνάψει ακόμη σύμβαση με τον ειδικό γιατρό που θα συνοδεύει τα έκτακτα περιστατικά οσάκις χρησιμοποιείται το υγειονομικό αεροπλάνο, όταν δηλώνει ότι ο εν λόγω γιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Κ. Υγείας, όταν δεν συνοδεύει τους ασθενείς στην Αθήνα. Αλήθεια τι εμποδίζει τη διοίκηση του Ιδρύματος να συνάψει τη σύμβαση με το γιατρό αυτό, αφού η ειδικότητα αυτή δεν προβλέπεται στον οργανισμό του Κ. Υγείας; Δεν θα είχε προστεθεί στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό του Κ. Υγείας ένας ακόμη γιατρός;

Και ας έλθουμε στο υγειονομικό αεροπλάνο.  Η διοίκηση του Ιδρύματος, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια καθήλωσής του στο έδαφος, αρνείται να μας πει πότε θα τεθεί σε λειτουργία. Τώρα μαθαίνουμε εξωδίκως ότι θα χρειασθεί να αλλάξουν οι κινητήρες του λόγω παλαιότητας.  Αληθεύει ότι μέχρι τώρα η αγορά και η συντήρησή του προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ;


Η οικονομική αδυναμία του Ιδρύματος να το λειτουργήσει θέτει ευθέως το ερώτημα:

Τότε γιατί η διοίκησή του το αγόρασε και μάλιστα χωρίς αυτό να προβλέπεται στους σκοπούς του, όπως αυτοί καθορίζονται με απόφαση του Εφετείου Αθηνών;  Είχε προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη και αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενό της;

Το Ίδρυμα Νομικού, που αγόρασε και λειτουργεί το αεροπλάνο της Σαντορίνης, εδώ και αρκετά χρόνια,  καλύπτει την όλη δαπάνη με ίδιους πόρους.

Και ο πιο απλός άνθρωπος όταν αποφασίζει να αγοράσει ένα χρηστικό εργαλείο, πριν προβεί στην αγορά του, έχει εξασφαλίσει και τη δαπάνη λειτουργίας του. Δεν γίνεται επαίτης για να την εξασφαλίσει.

Με ποια λογική το κράτος όφειλε να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του, όταν δεν είχε προηγηθεί της αγοράς του η γραπτή του δέσμευση;

Η διοίκηση του Βελεντζείου είναι υπόλογη για την ανικανότητά της να το θέσει σε λειτουργία, δαπανώντας επί πλέον χρήματα για τη συντήρησή του.

Αυτοί είναι οι λόγοι που είχαμε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του Βελεντζείου Ιδρύματος σε άλλο μας δημοσίευμα.

Δέκα και πλέον χρόνια στην προεδρία του Ιδρύματος είναι αρκετά για μια προβληματική διοίκηση που αδυνατεί να υλοποιήσει τους σκοπούς του με τρόπο επιτυχή.

Τώρα και μετά τις δημοτικές εκλογές προέκυψε και η δυσαρμονία σχέσεων με τη νέα δημοτική αρχή που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση.

Στο μεταξύ η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιο τρόπο θα χειρισθεί το πρόβλημα των αεροδιακομιδών. Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού προτείνουν στον υπουργό Υγείας τη μόνιμη στάθμευση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, που θα καλύπτει το σύνολο των Κυκλάδων. Κι  αν υλοποιηθεί η πρότασή τους δημιουργούνται νέα δεδομένα στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών.

Όπως και να έχει, το θέμα πρέπει να έλθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με παρούσα τη διοίκηση του Ιδρύματος, αλλά και τους βουλευτές του νομού, ώστε να υπάρξει, με πνεύμα νηφάλιου και εποικοδομητικού διαλόγου, λύση στο πρόβλημα.

Προχθές είχαμε εργατικό ατύχημα και ένας νέος άνθρωπος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.
Τον μετέφερε σε νοσοκομείο των Αθηνών σούπερ πούμα και όχι το αεροπλάνο του Βελεντζείου, που είναι παρκαρισμένο σε υπόστεγο των Αθηνών.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...ενώ στο υπόστεγο του αεροδρομίου της Πάρου που φτιάχτηκε για να στεγάζει το αεροπλάνο του Βελεντζείου, πριν λίγες μέρες ήταν σταθμευμένο ιδιωτικό αεροσκάφος. Μπορεί και τώρα ακόμα να είναι εκεί.
Και διερωτώμαι:
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό;
Το Βελέντζειο το γνωρίζει και έχει κάποια αρμοδιότητα σ'αυτό;
Ο Δήμος το γνωρίζει ή φρόντισαν να τον ενημερώσουν εκείνοι(όχι μόνο ένας) που πήραν αυτή την αυθαίρετη απόφαση;
Οι εμπλεκόμενοι τι νομίζουν, ότι έχουν να κάνουν με ανόητους;

Μπορεί κάποιες φορές να αργεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έρχεται η στιγμή που "οι παιχνιδιάρηδες" βρίσκονται προ των ευθυνών τους. Εκτός αν είναι από τυχερούς που ανήκουν στις λιγότερες των περιπτώσεων. Ίδωμεν.