Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου η ημερίδα για την κατάθλιψη


Πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχίλοχου η προγραμματισμένη ημερίδα από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας με θέμα για άλλη μια φορά την κατάθλιψη και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Μίλησαν ο καθηγητής της Ψυχιατρικής  κ. Στέλιος Στυλιανίδης, ο γιατρός του Κέντρου Υγείας κ. Γιώργος Τζανίδης, η ψυχολόγος κ. Χρυσαυγή Κανελλοπούλου και μέλη της κοινωνικής ομάδας «Φοίνικας».


Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής κ. Στέλιος Στυλιανίδης

Ο κ. Στυλιανίδης στην αρχή αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει στην χώρα μας η κατάθλιψη, λόγω της οικονομικής κρίσης με στατιστικά δεδομένα. Όπως είπε ενώ το 2008 νοσούσε το 3,4% του ελληνικού πληθυσμού από κλινική κατάθλιψη, στο τέλος του 2014 νοσούσε το 12,6% με σοβαρές επιπτώσεις στα άτομα που νοσούν, στο οικογενειακό τους περιβάλλον και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα (ανικανότητα προς εργασία).

Επέστησε την προσοχή που πρέπει να έχουμε, όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε καταθλιπτική διάθεση καθόλη την διάρκεια της ημέρας, απώλεια ενδιαφερόντων και μείωση της ευχαρίστησης για 15-20 μέρες.  Τότε, τόνισε, ίσως υπάρχει κάτι το ανησυχητικό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ομάδες αυτοβοήθειας που συγκροτούνται από καταθλιπτικούς ασθενείς, οι οποίες δεν είναι θεραπευτικές ή ψυχιατρικές ομάδες. Μπορούν όμως να προσφέρουν  πολύτιμη βοήθεια σε άτομα με ελαφρά και μέση κατάθλιψη.

Το πρόγραμμα ισότιμοι πολίτες, που ξεκινά από την Πάρος και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται  , η Άνδρος η Κέα, η Σύρος και η Τήνος και 4 συνοικίες της Αθήνας,  θα πραγματοποιήσει 12 συνεδρίες με συμμετοχή 15 ατόμων,  που έχουν ιδέες ενοχής, αυτομομφής, αναξιότητας και ιδέες αυτοκτονίας.
Στις συνεδρίες αυτές θα συμμετέχουν επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, οι οποίοι με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτουν θα παρέχουν επιστημονική στήριξη. 


Ο γιατρός του Κ.Υ. Πάρου κ. Γιώργος Τζανίδης

Στη συνέχεια μίλησε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Πάρου κ. Γιώργος Τζανίδης, που αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης, η οποία δρα αποδεδειγμένα ως θεραπεία στην αντιμετώπιση και της κατάθλιψης και σύμφωνα με έρευνες έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία.


Η κ. Κανελλοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια που λειτουργούσε πριν από κάποια χρόνια στην ελληνική κοινωνία και που τώρα καλούμαστε να την ξαναβρούμε και να την επαναπροσδιορίσουμε στο σήμερα.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τρία μέλη της κοινωνικής  λέσχης «Φοίνικας» που εξέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες  καταχειροκροτούμενα από το πολυπληθές ακροατήριο.

Τι μας είπαν:



«Είμαστε η κοινωνική λέσχη Φοίνικας. Είμαστε μια ομάδα ληπτών ψυχικής υγείας και φίλων. Είμαστε ομάδα αυτοβοήθειας και σκοπός της λέσχης στη σημερινή της μορφή είναι να καταπολεμήσει το στίγμα που βασίζεται κατ΄αρχήν στα ψυχικά νοσήματα, να παράσχει βοήθεια και μέσα από την επικοινωνία να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών».

<< Θάρρος δεν είναι να μη φοβάσαι, αλλά να νικάς το φόβο σου.>>Νέλσον Μαντέλα
«Έχω ένα όνομα, όπως όλοι μια ταυτότητα .Πριν κάποια χρόνια δίπλα στο όνομά μου, προσθέσανε ένα άλλο όνομα, το όνομα μιας ασθένειας.
Όμως εγώ δεν κοιτώ πίσω , προχώρησα αν λάβεις υπόψη πόσο δύσκολο είναι να ζω σε μία μικρή κοινωνία που όλοι με γνωρίζουν. Οι άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό . . Μας βάζουν στο περιθώριο και χρειάζεται δύναμη . Περάσαμε από πολλά στάδια της ντροπής, του φόβου της απόρριψης. Αλλά το στίγμα και η προκατάληψη θα υπάρχουν και αυτό το βλέπουμε καθημερινά.. Όμως, μη ξεχνάμε το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία. Και δεν μπορούμε να το πάρουμε ως δεδομένο. Τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο. Ιδιαίτερα τώρα που όλα είναι ρευστά και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Μιλώ ανοικτά πλέον. Παρακολούθησα το σεμινάριο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία , φτιάξαμε την λέσχη για να βοηθηθούμε, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ανθρώπους που ζουν κλεισμένοι, φοβισμένοι, ντροπιασμένοι και που κακώς νιώθουν έτσι.
Η ζωή, είναι ωραία! Και όλοι εμείς, εκτιμάμε αυτό το δώρο».


«Οι ψυχικά νοσούντες, τα άτομα με κατάθλιψη και γενικότερα όσοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικό πρόβλημα για να ενσωματωθούν εκτός από την αυτοβοήθεια ενημερώνουν τον κόσμο, δεν απολογούνται για το πρόβλημα που έχουν, αλλά προσπαθούν να ενημερώνουν ψύχραιμα και να μεταβολίζουν την πιθανή οδύνη που αυτό το πρόβλημα τους προκαλεί σε πηγή έμπνευσης, φαντασίας και δημιουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: