Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σταματάει προσωρινά να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα η ΕΚΤ

Κίνηση πίεσης από τον Μ. Ντράγκι για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές

 



Την άρση των ειδικών όρων που εφάρμοζε για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι της επέτρεπαν να δέχεται ως collateral τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στην κατάσταση του αντισυμβαλλομένου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (υπενθυμίζουμε ότι σήμερα απόφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΚΤ η ανανέωση για δύο εβδομάδες του προγράμματος παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδας).

Νωρίτερα:
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ σήμερα, μετά την επίσκεψη στην Φρανκφούρτη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Γιούρογκρουπ με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει η ίδια πηγή,  υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: