Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα: «Στόχος μας η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ» - Μέρκελ: «Περιμένω την πρόταση της Αθήνας για το χρέος»


«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.

«Ανυπομονώ να ακούσω την αξιολόγηση της Ανγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρουν έναν τρόπο για να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη, (παραμένοντας) μέσα στην ευρωζώνη» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η ανάπτυξη αυτή (σ.σ. της Ελλάδας) είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της ευρωζώνης» επανέλαβε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει από την Ελλάδα να καταθέσει μια βιώσιμη πρόταση για την αποπληρωμή του χρέους της και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει και κατόπιν θα συζητηθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Την Τετάρτη θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Οι βασικοί κανόνες παραμένουν ίδιοι: "θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη". Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, προτού απαντήσει σε ερωτήσεις, η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά στην ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ανέφερε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες κυριάρχησε η ουκρανική κρίση, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγχαρητήρια στη γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της και τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες της χώρας.

«Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες του με την καγκελάριο συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα.

Συνεχίζουμε να επιθυμούμε μία διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας ανέφερε ο Ομπάμα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραβίασε κάθε δέσμευση που σημειώθηκε στην συμφωνία του Μινσκ», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: