Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

[ΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ 235 ΨΗΦΟΥΣ


Mε ρεκόρ ψήφων (235) η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο άτυπο ρεκόρ κατείχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Ιούνιο του 2012 με 223 ψήφους. 
Σύνολο ψηφισάντων: 298
Υπέρ:   235 ψήφοι
Λευκά: 69
Άκυρα: 2

Η Ζ.  Κωνσταντοπούλου, είναι η νεαρότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής. Εξελέγη με 235 ψήφους επί 298 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που είναι άρρωστος (με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου). Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αφού ψήφισε πλησίασε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία καθόταν στο πρώτο έδρανο, και την χαιρέτισε δια χειραψίας.

«Η εκλογή μας στο κοινοβούλιο δεν μας προβιβάζει σε θέση εξουσίας, αλλά μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης» τόνισε στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Βουλής.

«Ελπίζω να είναι κοινή μας δέσμευση η σημερινή βουλή να συγκροτήσει το νέο υπόδειγμα μια ζωντανής βουλής που διαβουλεύεται, νομοθετεί, ασκεί ελέγχο και κατακτά τον σεβασμό της κοινωνίας με το έργο της» σημείωσε.


Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει για Πρόεδρο Βουλής την Κωνσταντοπούλου Ζωή, Α΄ αντιπρόεδρο τον Αλέξη Μητρόπουλο, Β΄ Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Μπαλάφα, Γ΄ Αντιπρόεδρο την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Κοσμήτορες Βουλής τους
Νάσο Αθανασίου και Γιώργο Πάντζα και Γραμματείς Βουλής τους Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήση Ζάννα και Βασίλη Τσίρκα.

Γραμματέας της Κ.Ο. ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.

Διευθυντής Κ.Ο. Κώστας Αθανασίου και Συντονιστής ΕΕΚΕ Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ως αντιπρόεδρος θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης. Από το Ποτάμι θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης και από το ΚΚΕ ο Γιάννης Λαμπρούλης.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, «τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς».

Ειδικότερα, από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΧΑ).

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΟΤΑΜΙ).

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Κενή με βεβαιότητα να μείνει κατά πάσα πιθανότητα, η θέση πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής που σύμφωνα με τον Κανονισμό προέρχεται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εν προκειμένω της Χρυσής Αυγής.


Όπως και στην προηγούμενη Βουλή, η Χρυσή Αυγή αναμένεται να προτείνει έναν από τους βουλευτές της για τη θέση του Ε΄ αντιπροέδρου, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση θα καταψηφιστεί στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα τηρήσουν όμοια στάση με εκείνη που είχαν τηρήσει στην προηγούμενη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: