Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Για να υπάρξει κοινωνική αλλαγή, πρέπει πρώτα να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή


Άρθρο του Ηλία Γουρδούκη

Η κυβερνητική αλλαγή, σίγουρα δε σημαίνει και αλλαγή εξουσίας, μπορεί όμως, να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος στήριξης σε όσα καλά για την κοινωνία κάνει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυστηρού κριτή σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή δεξιόστροφα παραστρατήματα.
 
Τα πρώτα καλά δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απελευθερώσει τους πολίτες και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την οργάνωση της οργής των πολιτών σε ένα δυναμικό και αγωνιστικό λαϊκό κίνημα, ώστε να αλλάξει και η εξουσία.
 
Για να υπάρξει, λοιπόν, αλλαγή εξουσίας το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της κυβέρνησης. Και η αλλαγή αυτή, σήμερα, μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές. Το πρώτο μέλημα, λοιπόν, του λαϊκού κινήματος είναι η ανατροπή του μνημονιακού και φιλομνημιακού μπλοκ εξουσίας, που εκτός από την πολιτική του έκφραση περιλαμβάνει την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ του τόπου.
 
 Εκείνο που επείγει, είναι η απομάκρυνση της μνημονιακής κυβέρνησης που εγκληματεί σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Η κυβερνητική αλλαγή μπορεί να ανοίξει δρόμους, να διαμορφώσει κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την ανάπτυξη και οργάνωση μαζικών και αγωνιστικών κινημάτων.

Σήμερα, την ώρα της μάχης, δεν υπάρχουν περιθώρια για συναισθηματισμούς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ... χαλαρή ψήφο. Οι επιφυλάξεις προς ένα ανυπόληπτο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό είναι δικαιολογημένες. Ο κόσμος έχει πολλές φορές ξεγελαστεί, παραπλανηθεί, προδοθεί από τα κόμματα που μας κυβέρνησαν μέχρι τώρα.
 
 Όμως, μόνο με τη συμμετοχή μας στις εκλογικές διαδικασίες, όπως και να τις βλέπει ο καθένας μας, είναι δυνατόν να συμβάλλουμε πολιτικά στην κατάρρευση ενός πολιτικού συστήματος που προστατεύει τους μεγάλους φοροφυγάδες, τους καιροσκόπους, τους αργυρώνητους, τον παραγοντισμό, την ίδια στιγμή που ταπεινώνει και εξαθλιώνει τον κόσμο της εργασίας, διασύρει τη χώρα, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο.
 
Ο κόσμος είναι αηδιασμένος με την απύθμενη υποκρισία εκείνων που κάνουν πως κλαίνε για τη δυστυχία του ελληνικού λαού, την οποία όμως οι ίδιοι προκαλούν. Είναι ώρα να φύγουν εκείνοι που ανέτρεψαν τη ζωή μας, που έκλεψαν το μέλλον των νέων, το δικαίωμα της νέας γενιάς να ονειρεύεται, που τους στέρησαν τη δυνατότητα να εργαστούν στη χώρα τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν.

Την  Κυριακή πάμε όλοι να ψηφίσουμε για να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους της κοινωνικής αλλαγής. Ούτε μία ψήφος χαμένη. Ψηφίζουμε με λογισμό και όνειρο τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα αποτελεί το όχημα της κυβερνητικής αλλαγής.
 
 Είναι επιτακτικό και ιστορικά αναγκαίο να συμβάλουμε με την ψήφο μας στην αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού οικοδομήματος των “προθύμων”: Έτσι μπορεί να ανοίξουμε δρόμους για την έκφραση της λαϊκής οργής, την ανάπτυξη νέων ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ. Έτσι μπορούμε να επιταχύνουμε τις αγωνιστικές εξελίξεις προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Όταν, λοιπόν, έχει αφηνιάσει η μαύρη προπαγάνδα, η φαιά κινδυνολογία, που κινείται στα όρια ενός σύγχρονου γκαιμπελισμού, όποιος πολιτικός σχηματισμός, όταν μάλιστα δηλώνει προοδευτικό ή αριστερό, σιωπά, δημιουργεί ερωτηματικά για τη στάση και τις πραγματικές στοχεύσεις του.
 
 Σε αυτή την κινδυνολογική κακοήθεια οι προοδευτικές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση, να μιλήσουν, αν πράγματι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγει μια κυβέρνηση που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.
 
 Γιατί το δίλημμα είναι αν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα κινείται στη γραμμή Βορίδη – Γεωργιάδη ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των λαϊκών τάξεων που αποτελεί το 99% του κοινωνικού σώματος.

Σήμερα, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στις 26 Ιανουαρίου θα έχουμε μια μνημονιακή κυβέρνηση που θα μας αποτελειώσει ή μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΘΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.
 
Ο καταποντισμός της ΝΔ και των παραφυάδων που δημιουργήθηκαν από το σύστημα αποτελεί εξαιρετικό ιστορικό καταλύτη των εξελίξεων. Η Ν.Δ., σήμερα, αποτελεί την επιθετική αιχμή του κεφαλαίου ενάντια στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η λαϊκές δυνάμεις έχουν επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα της κυβερνητικής αλλαγής.
 
Αν θέλουμε πραγματικά την κυβερνητική αλλαγή, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, πρέπει να στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας στη άκρη τις όποιες ενστάσεις ή επιφυλάξειςπου  ενδεχομένως έχουμε. Καλές είναι οι καταγγελίες εναντίον των πάντων.
 
Στη σημερινή συγκυρία, όμως, που η κοινωνία υποφέρει, όταν δεν προτείνουν ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, όταν δεν ανατρέπουν τη μνημονιακή κυβέρνηση, όταν δεν δίνουν διέξοδο στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται και πλήττονται από τη βαρβαρότητα των μνημονιακών μέτρων, τότε οι καταγγελίες είναι ανώδυνες και κούφιες.
 
 Οι πολίτες που υποφέρουν θέλουν κυβερνητική αλλαγή εδώ και τώρα, σήμερα που υποφέρουν, πριν είναι αργά και όχι μεθαύριο. Όταν αυτό που προτείνεις δεν αποσταθεροποιεί το υπάρχον καθεστώς, όταν δεν διασφαλίζεις την κυβερνητική αλλαγή, τότε εξ αντικειμένου η πρότασή σου συμβάλλει στη σταθεροποίηση αυτού που ήδη υπάρχει, του αντιλαϊκού μνημονιακού  καθεστώτος.
 
 Όλοι κρίνονται από αυτό που προσφέρουν στην κοινωνία και όχι από αυτό που κερδίζει το κόμμα τους.

 

ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: