Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΘΕΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ


Σήμερα υπέβαλα την παραίτηση μου από το στο συμβούλιο της Δημοτική Κοινότητας Νάουσας στο οποίο και εκλέχτηκα στις περσινές δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Ο λόγος της παραίτησης μου έχει να κάνει με την απουσία μου από το νησί στο εξωτερικό, για επαγγελματικούς λόγους. Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να εκφράσω και κάποιες σκέψεις.

Κατά την παραμονή μου στην Ευρώπη και την Αμερική και από τις συζητήσεις με διαφόρους ανθρώπους, διαπίστωσα ότι η χώρα μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως για τον θαλάσσιο τουρισμό. Ειδικά στον κόσμο των ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων, πολυτελών ή μη σκαφών, ένα ταξίδι στη χώρα μας αποτελεί για πολλούς όνειρο ζωής. Επίσης ξεχωριστή θέση σε αυτό τον παράδεισο κατέχει και το νησί μας που κατατάσσεται στα μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί κατά την παραμονή του στην Μεσόγειο. Σε μια σύντομη αναζήτηση των αιτιών που κατατάσσουν την χώρα μας ψηλά στον χάρτη των προορισμών, κατά τη γνώμη μου, πέρα από τη φυσική ομορφιά και τον ήλιο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η διατήρηση της παράδοσης και της κουλτούρας του τόπου αλλά και η διατήρηση του φυσικού τοπίου. Στην χώρα μας έχουμε ακόμα αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με άλλα μέρη, όπως τις νότιες ακτές της Ισπανίας ή πολλά νησιά της Καραϊβικής όπου για την εξυπηρέτηση του τουρισμού η υπερ-οικοδόμηση αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του τόπου.

Είναι πράγματι τραγικό να βλέπεις ολόκληρες πόλεις από τεράστια ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να ήταν οπουδήποτε, αφού είναι ομοιόμορφα σχεδιασμένα χωρίς κανένα τοπικό στοιχείο και όλοι μιλάνε την ίδια γλώσσα. Είναι τουλάχιστον άσχημο να βλέπεις την κουλτούρα του γρήγορου να έχει αντικαταστήσει κάθε παράδοση που κάνει τα μέρη να διαφέρουν όπως το φαγητό, η αρχιτεκτονική ή ακόμα και οι μυρωδιές και τα χρώματα. Και όλα αυτά μπροστά στην ανάγκη για περισσότερο κέρδος για τους λίγους που κατέχουν τις τεράστιες τουριστικές μονάδες, ενώ οι ντόπιοι είναι απλά οι εποχιακά εργαζόμενοι που παρακολουθούν άβουλοι το μέρος τους να αλλάζει.   

Γι αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσει το ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας που έχουν ξεκινήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας. Είναι κρίσιμο για τον χαρακτήρα και την ταυτότητα μας, αλλά και για την επιβίωσή μας, να σταματήσει η βίαιη φτωχοποίηση που φέρνει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζει να θυσιάζει ζωές.

Αυτές τις μέρες, χωρίς αμφιβολία, συντελείται μια ιστορική αλλαγή για την χώρα μας και η αριστερά καλείται να κυβερνήσει για πρώτη φορά μετά από συνεχόμενες δεκαετίες των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που κατέστρεψαν την παραγωγή και αποσάθρωσαν την κοινωνία της χώρας. Αν και διαφωνώ κάθετα σε αρκετά θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο θετική θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την εκλογική του νίκη και τη θεωρώ ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση μετά από χρόνια αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω στους συντρόφους της ΚΕΠ-ΟΣΑ που ανήκουν και στο ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαστήκαμε άψογα τον προηγούμενο διάστημα, τις αρχές με τις οποίες δεσμευτήκαμε και τώρα από πιο αναβαθμισμένο ρόλο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν. Γιατί αυτά που μας ένωσαν όταν βάλαμε μπροστά την δημιουργία της ΚΕΠ-ΟΣΑ ήταν οι αρχές μας και όχι το προσωπικό μας βόλεμα. Είναι οι αρχές της οικολογίας που θέλει το περιβάλλον να είναι σε πρώτη προτεραιότητα καθώς από αυτό εξαρτόμαστε. Είναι η αρχή της συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση του τόπου και όχι οι λίγοι επαγγελματίες πολιτικοί που κατέχουν την απόλυτη σοφία. Είναι η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους που πλήττονται από την ύφεση και την κρίση και όχι μόνο ο εαυτός μας.    

Σύντροφοι, δεν είναι υπερβολή ότι η Ευρώπη και ο κόσμος κοιτάει προς τα εσάς. Δεν θα ξεχάσω την αγωνία με την οποία με ρώτησε μια Γαλλίδα για τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών και την ανακούφιση στα μάτια της όταν της εξήγησα ότι πιστεύουμε ότι τα χειρότερα για εμάς θα περάσουν γιατί αυτοί που τόσα χρόνια λυμαίνονταν τις ζωές μας, τώρα κοιτάνε με απορία και προσπαθούν να καταλάβουν πως οι Έλληνες τους ξεπέρασαν!

 

Για μια χώρα που δεν θα διώχνει τα παιδιά της εξωτερικό, αλλά θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι δουλείας.

Κωνσταντίνος Θεοφίλης
Antigua Καραϊβική 

Δεν υπάρχουν σχόλια: