Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



19/01/2015
 Michael Sapin (Γάλλος υπουργός Οικονομικών στους FT): «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απολύτως δίκαιο και 'νόμιμο' να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ». «Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σταθερότητα της ευρωζώνης». «Όλα τα πιθανά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτές τις συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της ΕΕ».

Μάριο Σοάρες (ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, δύο φορές πρωθυπουργός και εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο θητείες): "Σε μια τόσο ενδιαφέρουσα στιγμή η Ελλάδα, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς να συνεχίσει να αποδέχεται τις πολιτικές της λιτότητας που την οδηγούν στη φτώχεια, την οποία της επέβαλε η κυρία Μέρκελ και στις άλλες χώρες του Νότου. Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ τις δημοκρατικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα, που τόσο εκτιμώ και θαυμάζω".
Guardian: «Δημιουργημένος από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη» αναφέρει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του. «Το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. «Αυτό φαίνεται απίθανο… Το Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη». «Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian. Θα ήταν τοξική».

PROFIL (Αυστριακό ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό): «ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ!». Ολοσέλιδο σχόλιο του Georg Hoffmann-Ostenhof, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ήταν Έλληνας, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι η νίκη του κόμματος θα ήταν θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις απειλές της Ευρώπης περί “Grexit”, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους, ωστόσο οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν από αυτή την «ξεδιάντροπη και άνευ προηγουμένου» απόπειρα εκφοβισμού. Την ίδια ώρα κανείς στην Ευρώπη δεν μιλά πια για “Grexit” και είναι προφανές ότι οι εταίροι έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια, και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε: για παράδειγμα, οι Financial Times επαινούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με τους ολιγάρχες, ενώ στο ερώτημα αν είναι τόσο ριζοσπαστικό το αίτημα του κόμματος για διαγραφή του χρέους, η –ειρωνική- απάντηση που δίνει η ίδια εφημερίδα είναι ότι αυτή η ιδέα είναι τόσο ριζοσπαστική, ώστε σχεδόν όλοι οι “mainstream” οικονομολόγοι έχουν εκφραστεί υπέρ της.
SPIEGEL: Η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια «συμβιβαστική φόρμουλα». Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ o αρθρογράφος συμφωνεί σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι «η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους». Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το SPIEGEL, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».
FOCUS ONLINE (ρεπορτάζ για την έρευνα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗS ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ / CEP, αρχικά δημοσιευμένη στη WELT): «Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καταρρέει ασταμάτητα». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές Lüder Gerken και Matthias Kullas. «Οι μεταρρυθμίσεις των παρελθόντων ετών και η τεράστια οικονομική βοήθεια ύψους 234 δις ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα».
FAZ (συνέντευξη με τον οικονομολόγο της UBS Andreas Höfert): Πόσο πιθανό είναι ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από το ευρώ? «Δεν το πιστεύω (…) Ακόμα και αν το ήθελε η Γερμανία, η πλειοψηφία των άλλων χωρών της ευρωζώνης θα ήταν εναντίον της, διότι θα ήταν πολύ ανασφαλείς ως προς το τι θα συμβεί μετά».
Marianne (αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού στην Περιφέρεια Αττικής): «Ελλάδα: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά». «Μια Περιφερειάρχης που την περίμεναν στη γωνία… αλλά που μέχρι σήμερα έχει κάνει μια άψογη διαδρομή. Ασχολήθηκε λοιπόν με τα πιο πιεστικά προβλήματα και αντιμετώπισε τις πιο επείγουσες καταστάσεις.
CCTV (Κίνα): «Anti-austerity SYRIZA party gains momentum». «Ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει μεγάλη απήχηση στους νέους, ενώ πολλοί στην Ελλάδα τον θεωρούν σύμβολο ανανέωσης».

WALL STREET JOURNAL: «Greeces Syriza leads in polls as general election looms».

Δεν υπάρχουν σχόλια: