Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

H ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΣΧΗ "ΦΟΙΝΙΚΑΣ"


Κείμενο: Βασιλία Ταλόγλου

Στο ταξίδι, τόσες εμπειρίες, τόσες εικόνες… Ύστερα από πρόσκληση των υπευθύνων της ΕΠΑΨΥ, την προηγούμενη εβδομάδα ταξιδέψαμε ως λέσχη στην Αθήνα.

Στο Μαρούσι, τη Δευτέρα 10/11/2014, επισκεφτήκαμε το κέντρο ημέρας, όπου άτομα που έχουν νοσηλευτεί, υποστηρίζονται για ένα με δύο χρόνια, ώστε να επανέλθουν στην υγεία. Με την υποστήριξη ειδικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και εθελοντών ζωγραφίζουν, αθλούνται, μαγειρεύουν, κατασκευάζουν και μαθαίνουν ξένες γλώσσες.

Πόσο ανάλαφρη μπορεί να γίνει η ψυχή του ανθρώπου, όταν ο πόνος μετατρέπεται σε χαρά και ελπίδα! Ο χώρος ήταν τόσο χαρούμενος και οι λήπτες όλο ζωντάνια και ενέργεια!

Το κέντρο ημέρας λειτουργεί όλη μέρα και οι λήπτες έχουν κι αυτοί κοινωνική λέσχη δυο φορές την εβδομάδα.

Μετά επισκεφτήκαμε μια καφετέρια στο Γαλάτσι, το «Coffee spot», όπου εργάζονται λήπτες ψυχικής υγείας. Χώρος φτιαγμένος για καφέ και καλή παρέα. Λειτουργεί στα πλαίσια των Κοι.Σ.Π.Ε., όπου οι λήπτες εξασφαλίζουν το βιοπορισμό τους, την αξιοπρέπειά τους, την ενσωμάτωση και την ανάρρωσή τους.

Την Τρίτη 11/11/2014 επισκεφτήκαμε τα κεντρικά γραφεία της ΕΠΑΨΥ, όπου είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους των σωματείων «Μαζί» και «Αυτοεκπροσώπηση». Μας ενημέρωσαν για τις δράσεις τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους, καθώς και για διαδικαστικά-νομικά θέματα, που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία ενός σωματείου.

Το στίγμα και γενικότερα η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών μας απασχόλησε στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 13/11/2014 και 14/11/2014 αντίστοιχα, διοργανώθηκε το συνέδριο της ΕΣΑμεΑ με θέμα την ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχική αναπηρία.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση στο ταξίδι ήταν ο αλτρουισμός που διακρίνει τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και ο δυναμισμός των ληπτών ψυχικής υγείας. Η φωνή μας σιγά-σιγά ακούγεται.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι το ταξίδι για μένα ήταν εμπειρία ζωής. Η καθημερινότητα των εργαζομένων στην ΕΠΑΨΥ ήταν πρωτόγνωρη για μένα. 

Ευχαριστούμε την κ. Παντελίδου και τον κ. Γαλάνη για την πρόσκληση στον «κόσμο» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: