Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για τον αρχαίο γλύπτη Σκόπα της Πάρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τα 250 χρόνια του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) με τίτλο Ο Σκόπας και ο Κόσμος του - Skopas of Paros and His World από την Πρόεδρο του ΙΑΠΚ Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου που έχει επιμεληθεί επιστημονικά την έκδοση μαζί με τον Καθ. Αρχαιολογίας Andrew Stewart του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ.

Το βιβλίο, μοναδικό μέχρι σήμερα συλλογικό έργο αφιερωμένο σε αυτή την σπουδαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της αρχαίας Πάρου, περιλαμβάνει 34 επιστημονικές εργασίες ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και ειδικών για τον Σκόπα και το έργο του ως γλύπτη και αρχιτέκτονα που παρουσιάστηκαν ενώπιον μεγάλου κοινού στο ιστορικό αμφιθέατρο του Μουσείου Ερμιτάζ κατά την επίσημη εναρκτήρια συνεδρία (28.10.2014) από την Πρόεδρο του ΙΑΠΚ. Εκ μέρους του Δήμου Πάρου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου η δημοτική σύμβουλος κ.  Άννα Κάγκανη και εκ μέρους του ΙΑΠΚ εκτός από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου, παραβρέθηκε και το μέλος του ΔΣ κ. Σπύρος Μητρογιάννης.


Ειδικότερη αναφορά στην προσωπικότητα και την τεχνοτροπία του Σκόπα, καθώς επίσης και στην επιρροή που άσκησε η τέχνη του στην αρχαιότητα μέχρι και αργότερα στα χρόνια της αναγέννησης, έγινε από την Πρόεδρο του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου κατά τη δεύτερη ομιλία της στο Συνέδριο την δεύτερη ημέρα (29.10.2014) με θέμα «Το πάθος έναντι του ιδεώδους στην ελληνική γλυπτική του 4ου αιώνα π.Χ.». Η ομιλία με την οποία προτάθηκε από την Πρόεδρο του ΙΑΠΚ ότι η προέλευση της τεχνοτροπίας του σκοπαδικού «πάθους» θα πρέπει να συνδεθεί με τις σχολές γλυπτικής της Πάρου του 6ου και του 5ου αι. π.Χ., συνάντησε την θετική ανταπόκριση των συνέδρων και ειδικών.  

Η επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου για τον Σκόπα που ξεκίνησε αρχικά από την Πάρο στις 5 Απριλίου 2014, ακολούθως πραγματοποιήθηκε στο 3ο Πανεπιστήμιο της Ρώμης στις 18 Ιουνίου 2014 όπου τον Δήμο Πάρου εκπροσώπησε και πάλι η κ. Κάγκανη, και την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο Ερμιτάζ, θα συνεχισθεί με παρουσίαση στην Αθήνα και πιθανόν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συντελώντας με αυτό τον τρόπο σε μια μοναδική ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού της Πάρου.  
                                                                                                                   

Από το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: