Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Εθνικής Άμυνας - Ενημερώθηκε για το γεωστρατηγικό σχεδιασμό



Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον απερχόμενο υπουργό, Δ. Αβραμόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία κράτησε 3,5 ώρες, ο ίδιος και το επιτελείο του είχαν ουσιαστική ενημέρωση για τον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, διάρκειας μιας ώρας και στη συνέχεια, ενημερώθηκε από την αναπληρωτή υπουργό, Φώφη Γεννηματά και την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι η ενημέρωση δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες, με τη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στον χώρο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. «Εκτιμούμε ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τορπιλίζει την  ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή», είπε και σημείωσε ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, επίσης, για «εγκληματική πολιτική διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» που αντιμετωπίζει η χώρα και διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητά της παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι αποδοχές των στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλεται με εμπιστοσύνη «διότι το κράτος θα έχει συνέχεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται με εξοπλισμούς, αλλά και με τη δομή άμυνας, μεταξύ άλλων. Κατά τον ίδιο, «οι μεγάλες αδυναμίες του στρατεύματος δεν σχετίζονται με την παρούσα κρίση, αλλά με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών. Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση του αξιόμαχου», είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: