Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Στέλιος Φραγκούλης: Μονάδα Αφαλάτωσης Παροικιάς " Ώρα Μηδέν "


Με έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που το κοινοποιεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Στέλιος Φραγκούλης επισημαίνει τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής για το θέμα της αφαλάτωσης της Παροικιάς και ζητά από την παρούσα διοίκηση του Δήμου και το Δ.Σ. ΔΕΥΑ να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα.

Το έγγραφο

Πάρος 12 /10 / 2014
Προς : Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πάρου
Κοινοποίηση
1.Δ.Σ.  ΔΕΥΑΠ
2.Μ.Μ.Ε

Αγαπητέ κ.Πρόεδρε

Αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω υπόψη της νέας Δημοτικής Αρχής την εκκρεμότητα που υφίσταται για την λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης Παροικιάς για ένα έργο υψίστης υποδομής που δυστυχώς εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας ενεργειών από την πλειοψηφία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής παραμένει και κινδυνεύει να καταστραφεί.
                                                 
                                       Μονάδα Αφαλάτωσης Παροικιάς " Ώρα Μηδέν "

Ιστορικό :  1.Το έτος 2006 υπήρξε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό 1.700.00 ευρώ στο Δήμο Πάρου για 2 μονάδες αφαλάτωσης παραγωγής 2500 m3 καθαρού νερού ημερησίως στα πλαίσια προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανομβρίας. 

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε προμήθεια 2 μονάδων και όχι στην μελέτη και διαγωνισμό για την εκτέλεση έργου δεδομένου ότι πέραν της προμήθειας υπήρχαν και συνοδά έργα για την λειτουργία των. 

Δυστυχώς μετά την δημοπράτηση υπήρξαν νομικές και δικαστικές συγκρούσεις μεταξύ των προμηθευτών με αποτέλεσμα η κατακύρωση του διαγωνισμού στην ανάδοχο Εταιρεία να πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως η υπόθεση διευθετήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

2.Το έτος 2011 οι μονάδες αφαλάτωσης βρίσκονται στην Πάρο και για να λειτουργήσουν έπρεπε να εκτελεσθούν τα έργα υποστήριξης και τα συνοδά έργα επί του συγκροτήματος των μονάδων.

3.Η ΔΕΥΑ Πάρου έχοντας αναλάβει τα έργα υποστήριξης από το έτος 2009 κατασκεύασε δεξαμενή 1250 m3 στην περιοχή προς τον Άγιο Αρσένιο και διαχρονικά 7 χιλ. δίκτυο ύδρευσης ( καταθλιπτικό και βαρυτικό αγωγό ) καθώς και 4 γεωτρήσεις άντλησης θαλασσινού νερού αφού προηγουμένως προέβη σε απαλλοτρίωση ιδιόκτητης έκτασης πλησίον ακινήτου των μονάδων και διέλευσης αγωγού μέσω δουλείας από το εν λόγω ακίνητο. Παράλληλα κατασκεύασε καταθλιπτικό αγωγό 600μ. μεταφοράς του θαλασσινού νερού από τις γεωτρήσεις στην μονάδα αφαλάτωσης. 

Το κόστος των έργων για τη ΔΕΥΑ ανήλθε στο ποσό των 620.000 ευρώ από χρήματα του Ταμείου της και όχι από την δανειοδότηση. Ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων της ΔΕΥΑ ήταν το 2012.
Στο σημείο αυτό τίθεται ευθέως το ερώτημα άραγε υπάρχουν ευθύνες όταν αυτό το έργο υποδομής για την Παροικιά παραμένει σε ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ και καταστρέφεται ;
Η απάντησή κατά την άποψή μου είναι ναι υπάρχουν. Προς το παρόν θα αποφύγω να ανατρέξω στις όποιες ευθύνες και να καταθέσω το γεγονός ότι ο Δήμος Μυκόνου έλαβε στο ίδιο χρονικό διάστημα χρηματοδότηση για μονάδα αφαλάτωσης και αυτές λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια στο νησί.

Προτείνω λοιπόν στην νέα Δημοτική Αρχή και στο Δ.Σ. ΔΕΥΑ να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα. 

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπόλοιπο 350.000 ευρώ από το αρχικό ποσό του 1.700.000 ευρώ μετά την εξόφληση της προμήθειας και των έργων έδρασης ούτε και αυτό είμαστε ικανοί να το εκμεταλλευτούμε και να το εξαντλήσουμε.

                                                                                                                   Με τιμή
                                                                                                          Στέλιος Γ.Φραγκούλης

                                                                                                 π. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: