Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ελισάβετ Παπαζώη: "Το Πάρκο απογράφηκε και το 2013 και το 2014


Την περασμένη εβδομάδα η «Φωνή της Πάρου» επέλεξε να αφιερώσει το πρωτοσέλιδο  της  και  ολόκληρες τις 2 σελίδες «σαλόνι», στο θέμα «Γιατί δε θέλει να απογραφεί το Πάρκο;». Αν αφαιρεθεί ο χώρος των  διαφημίσεων, το θέμα αυτό καταλαμβάνει το 22% της ύλης της εφημερίδας.
Η επιλογή της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα ως πρωτεύον, θα έπρεπε να σημαίνει ότι είχε να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις στο ερώτημα που η ίδια έθεσε.

Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι η ερώτηση υποβλήθηκε και στον ενδιαφερόμενο (την διοίκηση του Πάρκου) για να δώσει την δική του απάντηση. E, όχι δεν ρωτήθηκε!
Μπορεί κάποιος που δεν διάβασε το φύλο να πιστέψει ότι το σχεδόν τρισέλιδο άρθρο έδωσε κάποια απάντηση στην ερώτηση. Όχι, δεν έδωσε καμία απάντηση!
Το άρθρο αρκείτε σε δηλώσεις αξιωματούχων που αφορούν γενικά την απογραφή και τον σκοπό της, δηλαδή η πάταξη της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της σπατάλης του χρήματος των δημοτών, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει και στο Πάρκο.

Το ΔΣ του Πάρκου έστειλε στην εφημερίδα την απάντηση της, η οποία είναι και πολύ απλή: η απογραφή έγινε εγγράφως εντός προθεσμιών αλλά αργοπόρησε να γίνει ηλεκτρονικά, όπως απαιτείται από φέτος για πρώτη φορά, εφόσον ο αρχικά δηλωθείς υπεύθυνος απογραφής  που πρέπει να κάνει χρήση του προσωπικού του κλειδάριθμου στο Taxis, είχε αδυναμία στην χρήση της πληροφορικής.  Ορίστηκε νέος  υπεύθυνος που ολοκλήρωσε και ηλεκτρονικά  την απογραφή και το θέμα έχει λήξει.

Ωστόσο η εφημερίδα αρνείται πεισματικά να δημοσιεύσει την απάντηση του ΔΣ του Πάρκου όπως έχει υποχρέωση από τον νόμο περί τύπου. Αρκέστηκε να δημοσίευση στο επόμενο φύλο της το ακόλουθο λυτό κειμενάκι: «Λάβαμε από την κ. Ελισάβετ Παπαζώη, προέδρου του Πολιτιστικού Πάρκου Δήμου Πάρου, πολυσέλιδη επιστολή-απάντηση για το δημοσίευμά μας στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, με τίτλο: «Γιατί δε θέλει να απογραφεί το Πάρκο». Η επιστολή θα δημοσιευτεί σε επόμενο φ. της εφημερίδας μας». Δηλαδή όποτε θέλουμε!
Στην πραγματικότητα, το Πάρκο Πάρου είναι υπόδειγμα καλής διαχείρισης και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, με όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Αλλά αυτά, μπορούμε να τα συζητήσουμε αλλού, με πιο ειλικρινής πρόθεση.
Το ανησυχητικό είναι ότι το «θέμα» προβάλεται σε μια συγκυρία όπου αφενός κυκλοφορούν φήμες για εκποίηση του Αϊ Γιάννη Δέτη σε ιδιωτικά συμφέροντα και αφετέρου είναι πολύ δύσκολη για την επιβίωση των μέσων ενημέρωσης. Και για αυτό περισσότερο από ποτέ, η κοινωνία πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να πληροφορείται και να βγάζει συμπεράσματα.


Ακολουθεί η απάντηση του εκπρόσωπου του ΔΣ του Πάρκου Πάρου που δεν δημοσιεύτηκε στην ΦτΠ.


 Κ. Διευθυντή
 Η Εφημερίδα σας με πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιατί δεν θέλει να απογραφεί το Πάρκο;» και δισέλιδη συνέχεια στο σαλόνι της, δημοσίευσε άρθρο του συνεργάτη σας κ. Δημήτρη Μπελέγρη, το οποίο παραπληροφορεί και παραβιάζει βάναυσα την δημοσιογραφική δεοντολογία με σαφή στόχευση την συκοφαντική δυσφήμηση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου.
Παρακαλούμε σύμφωνα με τον νόμο περί Τύπου να δημοσιεύσετε την απάντηση μας στην ίδια θέση.

 ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ  ΤΟΥ  Κ. ΜΠΕΛΕΓΡΗ
 Γιατί, δεν θέλει να απογραφεί το Πάρκο; δηλώνει εμφατικά υπό μορφή  δήθεν ερώτησης  ο κ. Μπεγλέρης

Εάν πράγματι ο κ. Μπεγλέρης ενδιαφερόταν για την αλήθεια και την έγκυρη πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού της ΦτΠ, έστω και για ένα θέμα διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό, όπως αυτό της απογραφής, όφειλε, να απευθύνει ερώτημα στη Διοίκηση του Πάρκου όπως επιβάλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία. Τότε θα ενημερωνόταν ότι :
Η αλήθεια είναι ότι το Πάρκο απογράφηκε και το 2013 και το 2014.
Το 2013 το Πάρκο  έστειλε την απογραφή του προσωπικού  και της μισθοδοσίας του όταν για πρώτη φορά ζητήθηκαν τα σχετικά στοιχεία σε όλα τα ΝΠΙΔ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σχετικό έγγραφο που επισυνάπτουμε προς δημοσίευση. Το 2013 απογράφηκαν 31 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις για την λειτουργία του Αναψυκτηρίου/παραλίας  / Φεστιβάλ και κανένας μόνιμος υπάλληλος.
Το  2014 επαναλήφθηκε το αίτημα απογραφής από το ίδιο Υπουργείο και παρόλο που ως καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Ιουλίου, δηλαδή στη μέση της περιόδου λειτουργίας του Πάρκου, αποστείλαμε εγγράφως την απογραφή για τις  28 δίμηνες προσλήψεις (το έγγραφο επισυνάπτεται προς δημοσίευση).
 Μετά από αλλεπάλληλα άκαρπα τηλεφωνήματα σε διάφορες υπηρεσίες ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία άλλαξε και ότι πλέον δεν αρκεί η έγγραφη απογραφή  αλλά απαιτείται  και ηλεκτρονική απογραφή  μέσω  υπευθύνου υπαλλήλου της Επιχείρησης, ο οποίος ως πρόσβαση στο σύστημα του Υπουργείου χρησιμοποιεί τον προσωπικό κωδικό του στο Taxis(!). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στο Πάρκο, μέλος του Δ.Σ δηλώθηκε ως υπεύθυνος και ανέλαβε την σχετική διαδικασία.
Σε αυτή την ενδιάμεση χρονικά φάση όπου είχε προηγηθεί  η έγγραφη απογραφή αλλά όχι η ηλεκτρονική, ο Υπουργός Εσωτερικών για τους όποιους δικούς του λόγους ανακοίνωσε τα ονόματα των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης που  δεν απογράφηκαν με την ηλεκτρονική διαδικασία και ο κ. Μπεγλέρης ως έτοιμος από καιρό για ένα επουσιώδες διαδικαστικό ζήτημα ανέλαβε εργολαβικά να συκοφαντήσει το Πάρκο.
 Άλλωστε όλα τα στοιχεία για το προσωπικό, υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Αιγαίου, που είναι βαθμίδα διοίκησης του Υπουργείου, εγκρίνει τις προσλήψεις του Πάρκου, τις  δημοσιεύει στη Διαύγεια  όπου και ξαναδημοσιεύονται ονομαστικά από το Πάρκο.
Αλλά και το ύψος του μισθού των διμηνιτών, καθορίζεται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο, και πληρώνεται μόνο μετά από έλεγχο της υπηρεσίας του Επιτρόπου στη Σύρου, αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ., δηλαδή προσλήψεις προσωπικού, αμοιβές, προμήθειες, συμβάσεις με συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, συμβάσεις συνεργασίας με ειδικούς επιστήμονες  κλπ. αναρτώνται στη «Διαύγεια».  Ακόμη και οι χορηγίες και δωρεές προς το Πάρκο ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες.
Ο κυβερνητικός στόχος της απογραφής γνωρίζουμε όλοι ότι  αφορά στην μείωση   των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών ή δημοτικών δαπανών, λόγω μνημονίου.  Το Πάρκο δεν μπορεί να  «συνεισφέρει»  σε αυτόν τον στόχο, διότι δεν διαθέτει κανένα μόνιμο υπάλληλο και δεν δαπανά κρατικούς ή δημοτικούς, ούτε κοινοτικούς πόρους, ο μισθός των εποχικών υπαλλήλων προέρχεται από ίδια έσοδα.
Ο κ. Μπεγλέρης αναμιγνύοντας στην συνέχεια πληροφορίες από άσχετες  περιπτώσεις σκανδάλων και αδιαφανών προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις  για το Πάρκο, παραβιάζοντας έναν βασικό κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ότι ο τύπος οφείλει να μη δημοσιεύει παραπλανητικές,  ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας πληροφορίες ή σχόλια. Με την ίδια λογική  θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί  σε περιπτώσεις διαπλοκής στον τύπο, δημοσιευμάτων επ΄ αμοιβή κ.λ.π, όλες τις γνωστές παθογένειες των ΜΜΕ.

Τώρα για το κολοσσιαίο «ηθικό» απόφθεγμα που εγείρει ο κ.  Μπεγλέρης ότι με χρήματα του Δήμου Πάρου, στήθηκε η επιχείρηση. Ακόμα και οι δανεισμοί γίνονται
με την εγγύηση του Δήμου Πάρου και ο χώρος που στεγάζεται το Πάρκο είναι δημοτική περιουσία.  Η απάντηση έρχεται μέσα από τα στοιχεία:

Ο Δήμος ως μοναδικός μέτοχος  της Δημοτικής Α.Ε. έχει συνεισφέρει μετοχικό κεφάλαιο 90.000 ευρώ για την επισκευή και την αισθητική αναβάθμιση του αναψυκτηρίου, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί   σε άθλια κατάσταση  ενώ ο   περιβάλλων χώρος ήταν γεμάτος με χωματερές από ντενεκάκια και μπουκάλια.  Η  δαπάνη για τον εξοπλισμό του αναψυκτηρίου/παραλίας  καλύφθηκε από δάνειο 150.000 ευρώ της  Δημοτικής Α.Ε., χωρίς εγγύηση  του Δήμου, και εξυπηρετείται κανονικά από τα έσοδα του αναψυκτηρίου με χρόνο εξόφλησης το 2017.
Με χορηγίες της Blue Star, των Ιδρυμάτων Λεβέντη, Μποδοσάκη, Νιάρχου, καθώς και δωρεές ιδιωτών    και ίδια έσοδα  κατασκευάστηκαν :
•             το υπαίθριο θέατρο Αρχίλοχος 700 θέσεων, όπου κάθε χρόνο φιλοξενείται, το Φεστιβάλ στο Πάρκο, που αναβαθμίζει  πολιτιστικά την Πάρο, η πρωτοσέλιδη φωτογραφία του δημοσιεύματος αποτελεί απάντηση για την επιτυχία του
•             ο πρώτος δημοτικός χώρος διαλέξεων και προβολών, το  Σινέ Έναστρον 100 θέσεων, όπου με ελεύθερη είσοδο γίνονται προβολές ποιοτικών ταινιών κάτω από τα άστρα
•             το πρώτο οργανωμένο με χάρτη και σήμανση, δημοτικό δίκτυο μονοπατιών μήκους 7 χιλιομέτρων επισκέψιμο όλο το χρόνο
•             ο κεντρικός φωτισμός του Πάρκου με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά
•             Το πρώτο δημοτικό ιστορικό Μουσείο στην Πάρο, με την  μετατροπή του κτιρίου των κελιών του Άϊ - Γιάννη Δέτη σε σύγχρονο Εκθεσιακό Χώρο για την φιλοξενία της Μόνιμης Έκθεσης για τα Ορλωφικά. Πρόκειται για έργο με πολλαπλή στόχευση, μεταξύ άλλων στηρίζει  το  άνοιγμα της Πάρου προς την αναδυόμενη ρωσική τουριστική αγορά.
Τα έσοδα της Δημοτικής Α.Ε. που προέρχονται από το αναψυκτήριο και την παραλία   επενδύονται σε μικρά έργα (π.χ. δίκτυο μονοπατιών 7 χιλιομέτρων με σήμανση και χάρτη),   καλύπτουν  τη συντήρηση των υποδομών, την καθαριότητα των πολλών παραλιών του Πάρκου και τις  οργανωτικές δαπάνες του Φεστιβάλ και των εκδηλώσεων  άθλησης και οικολογίας.
Πέρα όμωςαπό το μεγάλο έργο της, η  Δημοτική Α.Ε., αντίθετα με τις εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει το δημοσίευμα, λειτουργεί στον τομέα της νομιμότητας και της διαφάνειας με υποδειγματικό τρόπο.
•             Οι προμήθειες της Εταιρείας για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου γίνονται μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι ενιαία για όλες τις Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου  πέραν του  ποσού των 5.000 ευρώ,
•             Οι συμβάσεις απασχόλησης του προσωπικού είναι   υπαλληλικής σχέσης δίμηνης διάρκειας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι νέοι από την Πάρο. Ελάχιστοι  ελεύθεροι επαγγελματίες προσφέρουν εξειδικευμένο  έργο     με  αμοιβές  χαμηλού ύψους για το προσφερόμενο έργο .
•             Η Δημοτική Α.Ε. είναι απολύτως συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της. Επίσης εφαρμόζει με συνέπεια και σεβασμό την Εργατική Νομοθεσία.
•             Η Δημοτική Α.Ε. εξυπηρετεί με απόλυτη συνέπεια το δάνειο το οποίο έλαβε, χωρίς την εγγύηση του Δήμου,  το οποίο ήταν απαραίτητο για την άμεση λειτουργία   του  αναψυκτηρίου / παραλίας  το 2009  .
•             Η Δημοτική Α.Ε. έχει κατασκευάσει τα   έργα,   με το ελάχιστο δυνατό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αυτό ενός δημοσίου ή ακόμα και ιδιωτικού έργου με δωρεάν προσφορά μελετών και χορηγίες . Τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση του καθενός ενδιαφερόμενου.
•             Προκαλούμε τον οποιονδήποτε να δημοσιεύσει έστω και μια επιλήψιμη πράξη ή σπατάλη στην ήδη πενταετή λειτουργία της Δημοτικής Α.Ε. Όλες οι συναλλαγές είναι ανοιχτές και στη διάθεση του καθενός να τις ελέγξει.
•             Τα μέλη του Δ.Σ., δεν αμείβονται για  τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και πολλοί από αυτούς εργάζονται  όλο το χρόνο εθελοντικά.  
Η μεγάλη μας απορία μας όμως ως προς το δημοσίευμα είναι: Το μεγάλο σκάνδαλο στην Πάρο, που ταλαιπωρείται από τα κλασικά προβλήματα της Ελλάδας (φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, άρνηση καταβολής τελών και φόρων, κλπ), είναι η μη απογραφή της Δημοτικής Α.Ε. το οποίο η Φωνή της Πάρου ανέδειξε ως πρωτοσέλιδο; Είναι εύλογο να σκεφθεί κάποιος, ότι το συκοφαντικό πομπώδες δημοσίευμα για το Πάρκο συνιστούσε προειλημμένη απόφαση του κ. Μπελέγρη για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει και που όπως συμβαίνει στην Ελλάδα κάποια στιγμή αποκαλύπτονται. Άλλωστε τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν επίδοξοι επιχειρηματίες που θέλουν να καρπωθούν τους υψηλής αισθητικής χώρους αναψυχής που δημιούργησε το Πάρκο.

Ελισάβετ Παπαζώη


Πρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: