Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο λόφος του Αγίου Κωνσταντίνου, το στολίδι της Παροικιάς, απαιτεί τη φροντίδα μας.


Ο λόφος του Αγίου Κωνσταντίνου μαζί με την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδικό πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες του νησιού μας.

Ο ναός της Αθηνάς, που σώζεται μόνο μέρος της υποθεμελίωσής του, το ενετικό φρούριο που κατασκευάστηκε από αρχιτεκτονικά μέλη του προαναφερθέντος αρχαίου ναού και άλλων αρχαίων κτισμάτων, το πλήθος των μεταβυζαντινών ναών με κορυφαίο το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου που δεσπόζει στην περιοχή, το μεσαιωνικό οικιστικό περιβάλλον με τα πλακόστρωτα δρομάκια που διαγράφονται περιμετρικά του κάστρου, τα εντοιχισμένα σε αυλές και σπίτια αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και τέλος η καταπληκτική θέα με φόντο την απεραντοσύνη του Αιγαίου και το ανεπανάληπτο  ηλιοβασίλεμα της Παροικιάς, όλα μαζί συνθέτουν την ομορφιά του λόφου.


Ενημερωτική πινακίδα για το ναό της Αθηνάς που τοποθέτησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία


Τμήμα της υποθεμελίωσης του αρχαίου ναού


Αναπαράσταση της δυτικής όψης του ναού


Περίγραμμα του ναού της Αθηνάς





Το ενετικό κάστρο χτισμένο και από αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της Αθηνάς

Όμως για να αναδειχτούν ορισμένα από τα πιο πάνω θα χρειαστεί πολλή δουλειά και από πολλούς.
Από τα πρώτα που πρέπει να γίνουν είναι η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ και ο φωτισμός (με μελέτη και όχι πρόχειρα)  περιοχών του Κάστρου.

Η κατεδάφιση των σπιτιών που από χρόνια έχει απαλλοτριώσει η αρχαιολογική υπηρεσία τα οποία καλύπτουν μέρος της θεμελίωσης του ναού της Αθηνάς.

Η ανακατασκευή των πλακόστρωτων που έχουν φθαρεί.

Η απαλλοτρίωση από το Δήμο δύο ερειπωμένων σπιτιών, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την επισκευή τους.

Η επισκευή και συντήρηση των εκκλησιών (το εκκλησάκι της αγίας Άννας έχει ρημάξει).


Η κατεδάφιση των απαλλοτριωμένων σπιτιών  θα αναδείξει και τους δύο ναούς που βρίσκονται σε επαφή. Το ναό της Αθηνάς και του Αγίου Κωνσταντίνου. 




Η εκκλησία επισκευάστηκε, όχι όμως και το πλακόστρωτο που είναι υπόθεση του Δήμου.




Το ερειπωμένο σπίτι που πρέπει να απαλλοτριωθεί από το Δήμο. 
Τα εικονιζόμενα σπίτια έχουν ως θεμέλιο αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.




Οι εκκλησίες του Κάστρου είναι πολλές και συντηρούνται από τους κατοίκους του.
Ορισμένες όμως χρειάζονται σοβαρή επισκευή.

Ίσως κάποιοι μας πουν ότι αυτά δεν γίνονται. Είναι οι γνωστοί μοιρολάτρες, που μονίμως γκρινιάζουν και απαιτούν τα πάντα από τους άλλους χωρίς οι ίδιοι να προσφέρουν τίποτε απολύτως.  Είναι αυτοί που από έλλειψη παιδείας αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι, πέρα από το δικό τους σπίτι ή το κατάστημά τους, υπάρχει κάτι ευρύτερο, ένα μεγαλύτερο «σπίτι» που είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Παροικιάς, που χωρίς τη φροντίδα μας για την διατήρησή του, θα ερημώσει.

Η περίπτωσή τους δεν μας αφορά.

Απευθυνόμαστε σ΄εκείνους που επιτέλους διαπίστωσαν, ότι η παρηκμασμένη Παροικιά με λιγοστές ιεραρχημένες δράσεις μπορεί να ξαναβρεί τη ζωντάνια της και να αποτελέσει το κυρίαρχο σημείο αναφοράς για όλη την Πάρο.

 Ήδη ο Σύλλογος του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς και η Ερανική Επιτροπή με τις ενέργειές τους μας δείχνουν το δρόμο. 
Η σηματοδότηση των πάρκιν δεν θα είχε γίνει, εάν δεν υπήρχε ο Σύλλογος και η επισκευή του Αγίου Κωνσταντίνου δεν θα είχε ξεκινήσει και δεν θα είχε ολοκληρωθεί, εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές παριανοί της ερανικής επιτροπής, οι εθελοντές οικοδόμοι και οι χορηγοί, που αναζητήθηκαν και πρόθυμα ενίσχυσαν την προσπάθεια.


Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Παροικιάς, ανεξάρτητα από την παράταξη που έχουν εκλεγεί, θα μπορούσαν να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και μαζί με το Δήμαρχο να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του λόφου, που είναι το «σήμα κατατεθέν» της Παροικιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: