Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Περί ΧΥΤΑ (για την ενημέρωση και των νέων Δημοτικών Συμβούλων)


Πριν μερικά χρόνια στην Πάρο λειτουργούσαν 8 χωματερές. Κάθε κοινότητα είχε το δικό της σκουπιδότοπο και υπήρχε ένας επιπλέον στο Άσπρο Χωριό.

Σ΄αυτούς τους χώρους  συγκεντρώνονταν  και καίγονταν τα σκουπίδια, μολύνοντας το υπέδαφος με πάσης φύσεως ρύπους.

Όταν έγινε ο ενιαίος δήμος, από το 1998 και μετά, σταδιακά άρχισαν να καταργούνται οι σκουπιδότοποι, για να καταλήξουν στο τέλος όλα τα σκουπίδια της Πάρου στο σκουπιδότοπο της Παροικιάς.

Έπειτα από μεγάλες προσπάθειες βρέθηκε ο χώρος για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, που ήταν το πρώτο και το δυσκολότερο βήμα αυτού του εγχειρήματος, αφού όσοι δήμοι δεν έχουν λύσει μέχρι τώρα το πρόβλημα των σκουπιδιών, αυτό οφείλεται στην αδυναμία τους να βρουν το χώρο.

Μετά την προέγκριση χωροθέτησης, αγοράστηκε έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση «Μπούγαδος», αντί του ποσού των 70 εκατομμυρίων δραχμών, το έργο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε και εν συνεχεία ξεκίνησε, η εξυγίανση και η κατά το δυνατόν αποκατάσταση των δύο μεγάλων χωματερών στην Παροικιά στη Νάουσα.

Σήμερα τα στερεά απόβλητα της Πάρου και της Αντιπάρου μεταφέρονται και εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ που διαθέτει 2 κύτταρα.

Τα κύτταρα είναι μεγάλες λεκάνες, που είναι καλυμμένες με αδιαπέραστες μεμβράνες, ώστε τα υγρά, που προκύπτουν κυρίως από τις βροχοπτώσεις και είναι μολυσμένα να μην βυθίζονται στο έδαφος, παρά μόνο μετά την επεξεργασία που υφίστανται.


Το σύστημα αυτό, που δεν είναι το καλύτερο, αλλά ήταν επιλογή του τότε υπουργείου, θα χρειασθεί δύο ακόμη κύτταρα, των οποίων η μελέτη και η κατασκευή θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα Δημοτική Αρχή και το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου Αντιπάρου  που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ, πριν γεμίσουν τα υπάρχοντα και οδηγηθούμε και πάλι σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: