Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Περί του αρχαίου νεκροταφείου ή το μαύρο μας το χάλι


Αντιγράφουμε από την επίσημο site  της Πάρου, που είναι το site  του Δήμου μας.


«Οι αρχαιολογικοί χώροι της Πάρου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους περιστασιακούς επισκέπτες, αλλά και γι’ αυτούς που «ψάχνουν» την ιστορία είτε μέσα από τα αρχαία κείμενα, είτε μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τα μνημεία και να πάτε πίσω χιλιάδες χρόνια ταξιδεύοντας μέσα από την ιστορία του νησιού».

«Κατά τις πρόσφατες ανασκαφές (1983) ήρθε στο φως, ένα σπουδαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Το νεκροταφείο βρέθηκε κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο. Περιλαμβάνει τάφους διαφόρων τύπων, από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα πολυάνδριο (ομαδικός τάφος), μοναδικός στον χώρο του Αιγαίου που χρονολογείται στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου (8ος π.Χ. αι.).

Μπροστά στο πολυάνδριο υπάρχει μία πελώρια επιτύμβια στήλη. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ενδιαφέροντα ευρήματα καθώς και φωτογραφίες από παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων με την παρότρυνση, επαναλαμβάνουμε, με την παρότρυνση να το επισκεφτούν όχι μόνο οι περιστασιακοί επισκέπτες.

Δηλαδή παροτρύνουμε και τους ειδικούς,  οι οποίοι θα μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι στα διάφορα συνέδρια που συμμετέχουν μιλώντας για μια Πάρο που δε σέβεται την ιστορία της και την πολιτισμική της κληρονομιά.

Και για να μην φανεί ότι υπερβάλλουμε  ιδού και οι χθεσινές φωτογραφίες που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.






Η λύση, με την οποία είχαν στο παρελθόν αντιμετωπισθεί τα αναβλύζοντα ύδατα, ήταν απλή.
Ένα μοτέρ τραβούσε τα νερά και κρατούσε το τμήμα του νεκροταφείου, που είχε το πρόβλημα, στεγνό.
Και δύο το πολύ εργάτες σε μια μέρα καθάριζαν το χώρο από τα χόρτα. Τόσο απλά. 

Αλλά τα απλά φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλά και εύκολα για το Δήμο μας.


Και ας μην μας πουν, ότι ο ευπρεπισμός του χώρου είναι έργο μόνο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γιατί στο παρελθόν ο καθαρισμός γίνονταν και από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: