Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το εμπορικό λιμάνι (όπου λιμάνι και καημός)



Ας γνωρίζουν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, ιδιαίτερα της Παροικιάς, ότι η πονεμένη ιστορία που ακούει στο όνομα «εμπορικό λιμάνι» έχει γίνει χρόνια τώρα η καραμέλα που όλοι πιπιλάμε, χωρίς να έχει υπάρξει κάτι το πολύ ουσιαστικό.

Αντίθετα αυτοί που πολέμησαν το έργο, όταν αυτό είχε προγραμματισθεί να γίνει στο Μώλο και με γενναία πίστωση που είχε εξασφαλισθεί από τον τότε υπουργό Ναυτιλία Γιώργο Ανωμερίτη, δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ, αφού η Παροικιά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντέδρασε (και συνεχίζει να αντιδρά) υποτονικά, επειδή δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα  από την κοινή χρήση επιβατικής και εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού της, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Απείλησαν, τότε, τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και το Υπουργείο φοβούμενο, ότι το έργο θα εμπλακεί σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες, έκανε πίσω και προσανατολίστηκε  για  την κατασκευή του σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα στη θέση «Καμινάκι» της Μάρπησσας. Αυτά μέχρι 31-12-2002.

Στις 2-7-2013, περίπου 11 χρόνια μετά, ανατέθηκαν στην ECOS MELETIKH A.E. και στη ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α.Ε.  η μελέτη του προγραμματικού σχεδίου (master plan), και η οριστική μελέτη έργων Α΄ φάσης και συναφείς μελέτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγραμματικού σχεδίου και αναμένεται η εντολή, από τη Δ/νση Λιμενικών Έργων και Αεροδρομίων του Υπουργείου Μεταφορών, για την έναρξη της 2ης φάσης.

Όμως, για τις σχετικές εγκρίσεις  του προγραμματικού σχεδίου, αποφασιστικό λόγο έχει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και εδώ το πράγμα θα μπλέξει αρκετά, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω υπηρεσία.


Αυτά για να γνωρίζουν και οι κάτοικοι της Παροικιάς σε ποια φάση βρίσκεται ένα έργο, που, κατά την άποψή μας, αν όλα πάνε καλά, η ολοκλήρωσή του αναμένεται πέραν της πενταετίας και με την προϋπόθεση ότι η νέα δημοτική αρχή θα αρχίσει να τρέχει από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: