Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Περιφερειακές εκλογές; Τι είναι αυτό;



Άρθρο του Ηλία Γουρδούκη
 υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με την
 Νησιωτική Ανατροπή και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Μπενέτο Σπύρου

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, δεν ξέρουν ότι την Κυριακή μαζί με τις δημοτικές εκλογές διεξάγονται παράλληλα και Περιφερειακές εκλογές. Αυτό, σίγουρα, σημαίνει κάτι. Για να μην ενδιαφέρεται ο κόσμος για τις Περιφερειακές εκλογές, σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το αντικείμενο και το έργο της περιφέρειας είναι ασήμαντο και δεν «ακουμπά» τους πολίτες ή στο ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Περιφερειακή Διοίκηση έχει αποτύχει να κάνει τους πολίτες κοινωνούς του έργου της, ή ακόμη χειρότερα στο ότι η σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή των πολιτών και τους αποκλείει.

Οπότε λογικό είναι να υποθέσει κανείς ότι η αποπολιτικοποίηση που παρατηρείται είναι συνειδητή επιλογή των ιθυνόντων. Δηλαδή, η Περιφέρεια, αν και είναι ο θεσμός, το εργαλείο που αποφασίζει για την περιφερειακή ανάπτυξη, διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τόσα άλλα, αποκόπτεται συνειδητά από τους πολίτες για να μην τους έχει στα πόδια της και να λειτουργεί χωρίς τον κοινωνικό έλεγχο.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα έχει προσανατολιστεί αποκλειστικά στο κράτος, είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην περιφέρεια, έχοντας ως κύρια αποστολή της την αναπαραγωγή του υπάρχοντος κατεστημένου πολιτικού συστήματος, χωρίς αναφορά στην κοινωνία, στην οποία έχει γυρίσει την πλάτη. Οι πολίτες αποτρέπονται, εμποδίζονται να συμμετέχουν στα δρώμενα της Περιφέρειας. 

Ακόμη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν μετατραπεί σε παρακολούθημα, σε ένα είδος μαριονέτας της περιφερειακής ηγεσίας, η οποία αποτελείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Στην πραγματικότητα συμμετέχουν σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που απλώς νομιμοποιεί, επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις της ηγεσίας. Δηλαδή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν και κατεξοχήν πολιτικός θεσμός, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να γίνει ένας λαϊκός θεσμός που να υπηρετεί και να λογοδοτεί στην κοινωνία. Τουναντίον, υπηρέτησε πιστά την κεντρική εξουσία. Στήριξε με ζήλο τις μνημονιακές επιλογές της.

Συναίνεση/υποταγή της κοινωνίας, καθεστώς μνημονίων;

Αλήθεια, στόχος της Περιφέρειας είναι να συνδράμει την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση/υποταγή της κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν κινδυνεύει ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί ως καθεστώς των μνημονίων; Στόχος της Περιφέρειας είναι να διαιωνίσει τα μνημόνια και την πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους και την κερδοφορία των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων και πάει λέγοντας; Και εδώ αναδεικνύονται όχι μόνο οι προσωπικές ευθύνες όσων διοίκησαν μέχρι τώρα την Περιφέρεια, αλλά και οι αδυναμίες – στρεβλώσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπως έχει δομηθεί.


Ένα άλλο θέμα είναι η ιδιότυπη αποικιοποίηση της Περιφέρειας. Το Νότιο Αιγαίο συμπεριλαμβάνεται στις περιφέρειες που ο κ. Φούχτελ, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, προωθεί τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρήσεις. Για να το κάνουν μάλιστα πιο εύπεπτο ορισμένοι μνημονιακοί της αυτοδιοίκησης ελληνοποίησαν ακόμη και το όνομά του σε Φουχτουλάκη!!! Για την μπίζνα συμφερόντων που πάει να στηθεί όμως δεν μιλάει κανείς.

Πώς βλέπουμε το ρόλο των περιφερειακών συμβούλων

Εμείς δεν βλέπουμε το ρόλο του περιφερειακού συμβούλου σαν μια τυπική συμμετοχή, που στην καλύτερη των περιπτώσεων μεταφέρει απλώς τα προβλήματα των νησιών μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για μας ο περιφερειακός σύμβουλος είναι η φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας

Για να κάνει καλά τη δουλεία του, ο περιφερειακός σύμβουλος πρέπει να μετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες του τόπου του. Να πρωτοστατεί, να παίρνει πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν την κοινωνία. Να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα κοινωνικά κινήματα του τόπου του (κίνημα για την υγεία, για την παιδεία, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την προστασία των δημόσιων χώρων και αγαθών), για να μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία, να μεταφέρει πιο πιστά τις αγωνίες, τα προβλήματα και την αγωνιστική διάθεση των πολιτών.

Επιδίωξή μας πρέπει να είναι οι υποθέσεις της Περιφέρειας να μην αφορούν μόνο μια γραφειοκρατική ομάδα αποκομμένη από την κοινωνία, αλλά να γίνουν υπόθεση των πολιτών και η σχετική συζήτηση να ξεφεύγει από τον κλειστό κύκλο των «ειδικών», των επαγγελματιών της πολιτικής και να γίνει εξωστρεφής διαδικασία στην κοινωνία.

Να φέρουμε τα πάνω - κάτω


Έτσι που είναι τα πράγματα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν καθήκον ,έναντι της κοινωνίας, να φέρουν τα πάνω - κάτω στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να ανατρέψουν τις εξουσιαστικές λογικές και πρακτικές πολιτικάντηδων. Η κοινωνία, ο Δήμος (ο λαός), τα κοινωνικά κινήματα, οι συλλογικότητες πρέπει να έχουν λόγο, να παρεμβαίνουν για να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις θα υπηρετούν την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα των ημετέρων, των μεγαλοεργολάβων και όσων άλλων είναι του ίδιου σιναφιού και της ίδιας συνομοταξίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: