Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Σχόλιο για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών

Την Τετάρτη (14/5) δημοσιεύσαμε σχόλιο με τις εκτιμήσεις μας για το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών της  περασμένης Κυριακής και καταλήγαμε ότι θα γράφαμε περισσότερα μετά τον πρώτο γύρο.

Βέβαια οι εκτιμήσεις, σε περίοδο που το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο, δεν είναι κάτι το εύκολο, όμως σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίσαμε αυτό που κατέγραψαν οι κάλπες, όπως τη βέβαιη συμμετοχή του Μάρκου Κωβαίου στο δεύτερο γύρο, το υψηλό ποσοστό του (το υπολογίζαμε να φτάνει μέχρι το 40%) και ότι οι υποψήφιοι που προσχώρησαν σ΄αυτόν από την παράταξη της Γρηγορίας Πρωτολάτη θα τον ενίσχυαν στην Παροικιά και τη Νάουσα.

Για το Χρήστο Βλαχογιάννη, εκτιμούσαμε, ότι ξεκινάει  με ένα σίγουρο ποσοστό της τάξης του 15% πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί, όχι για φτάσει τα ποσοστά του Κωβαίου, αλλά για να ανταγωνισθεί το ποσοστό του Νίκου Σαρρή, που εμφανίζονταν με πιθανότητες συμμετοχής στο δεύτερο γύρο, χωρίς να προβλέψουμε τη δήλωση του Γιάννη Ραγκούση, που τον βοήθησε για άλλη μια φορά, εξαιτίας της επιρροής που ασκεί στο εκλογικό σώμα της Πάρου.  Και βέβαια δεν μπορούμε παρά να πιθανολογήσουμε ότι ο Γιάννης Ραγκούσης δεν αρκέστηκε μόνο στη δήλωση αυτή.

Για το Νίκο Σαρρή, υπολογίζαμε, ότι ξεκινούσε από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, των εθνικών εκλογών του Μαΐου του 2012,  που ήταν 19%. Και αυτό συνέβη, χωρίς όμως να καταφέρει να προσθέσει σ΄αυτό μονάδες, αντίθετα αφαίρεσε μία, προφανώς και εξαιτίας του ερασιτεχνικού οργανωτικού τρόπου, με τον οποίο κινήθηκε η παράταξή του τις δύο κρίσιμες εβδομάδες, πριν από τις εκλογές.

Τέλος για τον Κώστα Ροκονίδα γράφαμε ότι μπορεί να έχει σημαντική άνοδο, παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά που έχει το ΚΚΕ στην Πάρο, εξαιτίας της αυτοδιοικητικής του εμπειρίας , κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Όμως αυτά έγιναν και το ερώτημα, που είναι βέβαιο ότι απασχολεί κυρίως την παράταξη Βλαχογιάννη, έχει σχέση με το τί θα να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, επειδή άλλα περίμενε να βγάλει η κάλπη στον πρώτο γύρο και άλλα βγήκαν, αιφνιδιάζοντάς την δυσάρεστα.

Τώρα καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία ένα κακό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το Μάρκο Κωβαίο που βρίσκεται πολύ κοντά στη δημαρχιακή καρέκλα των 380 volt.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, ο Χρήστος Βλαχογιάννης καλείται να καλύψει  μέχρι την Κυριακή ένα έλλειμμα  της τάξης του 23,16% για να φτάσει στο 50% συν ένα, σε αντίθεση με το Μάρκο Κωβαίο που το δικό του έλλειμμα είναι μόνο 5,71%.

Πιο συγκεκριμένα οι ψήφοι που χρειάζεται ό Χρήστος Βλαχογιάννης, με βάση τη συμμετοχή της περασμένης Κυριακής είναι  1756, ενώ ο Μάρκος Κωβαίος χρειάζεται 434.

Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανόν να αλλάξουν εάν αυξηθεί ο αριθμός των ετεροδημοτών, κάτι που θεωρείται πιθανόν, όμως το βασικό ερώτημα έχει σχέση με τους ψηφοφόρους των δύο παρατάξεων της αριστεράς που αρκετοί από τους 2.188 δεν πρόκειται να συμμορφωθούν «προς τα υποδείξεις» και θα ψηφίσουν Βλαχογιάννη ή Κωβαίο, απαλλαγμένοι και από τις υποχρεώσεις της σταυροδοσίας.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το Χρήστο Βλαχογιάννη , επειδή στο ψηφοδέλτιο του Μάρκου Κωβαίου, υπάρχουν δυνατά ονόματα από την Παροικιά, τα οποία θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα της μεγαλύτερης δεξαμενής ψήφων της Πάρου, με το επιχείρημα ότι η παράταξή τους θα δώσει μεγάλο βάρος για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πρωτεύουσα του νησιού.

Όμως παρά την διαφαινόμενη εξέλιξη, ας μην ξεχνάμε, ότι η κάλπη έχει παίξει πολλά παιχνίδια και σε εθνικές και σε τοπικές εκλογές  και ότι τα απρόοπτα των εκλογών έχουν διαψεύσει αρκετές φορές και τις πιο «αξιόπιστες» προβλέψεις.


Εμείς ευχόμαστε και στους δύο μονομάχους, έναν έντιμο πολιτικό αγώνα, με πολιτικό ήθος και χωρίς αγεφύρωτες αντιπαραθέσεις, αφού και οι δύο σε λίγους μήνες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να ασχοληθούν υπεύθυνα, από τη θέση που θα τους τοποθετήσει ο λαός, με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: