Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η Παροικία: «Λαμπροτάτη των Παρίων Πόλις»


Αγαπημένη των περιηγητών, των τουριστικών οδηγών, των φωτογράφων και των τουριστών προηγούμενων δεκαετιών, με αντικειμενικούς όρους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαίου.

Με μοναδική γεωγραφία, τοποθετημένη ιδανικά στο λόφο του Κάστρου δεσπόζει στον πανέμορφο καρδιόσχημο κόλπο της. Με δυτικό προσανατολισμό  και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, με καταπληκτικές παραλίες από τον Παρασπόρο μέχρι τον Άγιο Φωκά. Με την Εκατονταπυλιανή, το Ενετικό κάστρο, πολλούς και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους (Δήλιο, Ασκληπιείο, Ναός Αθηνάς, Αρχαίο Νεκροταφείο, Εργαστήριο Κεραμικής…) και ένα από τα πιο αξιόλογα περιφερειακά μουσεία.

Παραδοσιακό οικισμό με ιδιαίτερη δομή, με σπίτια λαϊκής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, πολλές και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, χώρους τέχνης, μεγάλη αγορά και τουριστική υποδομή θα έπρεπε να είναι ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Αντ’ αυτού:

Σήμερα, μετά από αποτυχημένες παρεμβάσεις, μια κλιμακούμενη αδιαφορία από μέρους του Καποδιστριακού και Καλλικρατικού Δήμου αλλά και την ασυδοσία πολλών ιδιωτικών συμφερόντων, η Παροικία έχει καταντήσει μια τριτοκοσμική  παραγκούπολη, γεμάτη γερμένα  κολωνάκια, βρωμερούς κάδους σε περίοπτη θέση, μπαζωμένη παραλία, αθηναϊκού τύπου πλατείες και πεζοδρόμια, προβολείς και λαμπτήρες ψυχρού φωτός και κάθε λογής πρόχειρο, ετερόκλητο και ακαλαίσθητο χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο και  κατασκευή ακόμα και δίπλα σε σπουδαία μνημεία.

Βασίλειο του κιτς, χωρίς ταυτότητα, χωρίς σχέδιο πόλεως εδώ και χρόνια. Ένα μεγάλο, θορυβώδες και  βρώμικο λιμάνι με κυκλοφοριακή ασφυξία, αδιάβατο για άτομα με ειδικές ανάγκες, με το αυτοκίνητο να έχει καταλάβει κάθε ζωτικό για τον άνθρωπο χώρο.

Τι φταίει;

Τα έργα που έγιναν (διαμόρφωση παραλίας, πλατεία Μαντώς, διαμόρφωση λιμανιού, περιφερειακός χωρίς πεζοδρόμιο…), αλλά και τα έργα που δεν έγιναν (εμπορικό λιμάνι, δεύτερος περιφερειακός, περιφερειακός Λιβαδιών, μαρίνα για σκάφη, πολιτιστικό κέντρο…).

Μα πάνω απ’ όλα φταίει η εγκατάλειψή της από τους δημοτικούς άρχοντες αλλά και η αδιαφορία πολλών από εμάς.

Κανένας δήμαρχος δεν είχε το σθένος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που καταδυνάστευσαν την πόλη και καθόρισαν τις τύχες της. Κανένας αυτόκλητος σωτήρας δεν είχε την πρόθεση και το όραμα που χρειάζονται για να ξαναδώσουν στην Παροικία την χαμένη της αίγλη.

Πολίτη της Παροικίας:

Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με την πόλη σου. Αν αδρανήσεις για άλλα πέντε χρόνια το τίμημα θα είναι βαρύ και για την πόλη και για σένα που ζεις από αυτήν.


Έχεις την ευθύνη ενός σπουδαίου μέρους με  Ιστορία και προοπτική.  Στήριξε την ΚΕΠ – ΟΣΑ με επικεφαλής τον Νίκο Σαρρή, τη μόνη γνήσια και ακηδεμόνευτη αυτοδιοικητική δύναμη που έχει πρόθεση να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Πάρου. Μαζί με εσάς, ως πολίτες και όχι ως πελάτες, μπορούμε να προγραμματίσουμε ένα μέλλον που αρμόζει στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: