Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο υπουργός και το δημοψήφισμα
19/02/14 Aποψη
Καλό θα έκανε στον φλύαρο, ακαταπαύστως κομπορρημονούντα υπουργό Υγείας να ακούσει τις εντυπώσεις των Γερμανών γιατρών για το ελληνικό σύστημα Υγείας, αλλά και να προβληματιστεί από το δημοψήφισμα των κατοίκων της Πάρου, που με 5.364 «ναι» και ελάχιστα «όχι» καταδίκασαν τις αλλαγές που σαρώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο για πρώτη φορά διεξαχθέν δημοψήφισμα οι κάτοικοι της Πάρου αποφάσισαν να συνεχιστεί ο αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό τις υποδομές της υγείας στα νησιά (και όχι βέβαια μόνο στα νησιά) και στην επακόλουθη απονέκρωσή τους.

Τα Κέντρα Υγείας είναι ανάγκη να στελεχωθούν με μόνιμους γιατρούς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εξωφρενικό, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το νησί να παραμένει επί τέσσερα χρόνια χωρίς παιδίατρο για τα 2.500 παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου.

Είναι ανήθικο, λένε οι Γερμανοί γιατροί, ο υπουργός να κλείνει με το «έτσι θέλω» τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και να αφήνει, τουλάχιστον για ένα μήνα, ακάλυπτους εκατομμύρια πολίτες. Εχουν πρόβλημα οι Γερμανοί επιστήμονες να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους ότι ένας στους τρεις Ελληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος. Ας τους ακούσει ο υπουργός να λένε ότι οι Γερμανοί πολίτες αναγνωρίζουν την υπεροχή του δημόσιου συστήματος υγείας στην πατρίδα τους και ότι ελάχιστοι καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Ενδιαφέρον έχει και η πολιτική τους ματιά, αφού αναρωτιούνται τι κρατάει τους ανθρώπους στους καναπέδες τους και δεν αντιδρούν επί της ουσίας. Εκτιμούν δε ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες περιστάσεις τραυματίζονται βαθιά ψυχικά, παγώνουν και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συνέλθουν. Αποφαίνονται, τέλος, σύμφωνα με αυτά που είδαν, ότι οπουδήποτε αλλού αν εφαρμοζόταν τόσο άγρια λιτότητα, η κοινωνία θα είχε καταρρεύσει. Το μόνο που διασώζει την ελληνική κοινωνία είναι οι οικογενειακοί, φιλικοί και κοινωνικοί δεσμοί. Απλώς δεν πρόλαβαν να δουν ότι έχει διαρραγεί επικίνδυνα η κοινωνική συνοχή.

Η ειρωνεία είναι ότι στους επισκέπτες γιατρούς οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της διοίκησης περιέγραψαν την κατάσταση σαν υγιή μεταρρύθμιση, όπως κάνει και ο υπουργός Υγείας. Ξεχνάνε να συμπληρώσουν ότι αυτού του είδους η μεταρρύθμιση ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιστοί στα συμφέροντα ισχυρών ιδιωτών και στις επιταγές της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: