Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή με ανησυχητικές επισημάνσεις για τη στατικότητα σχολικών αιθουσών


ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ.

 Αγαπητοί φίλοι & φίλες,

 Στις 22 τρέχοντος, επισκέφτηκα το Γυμνάσιο Παροικιάς προκειμένου να δω από κοντά το σημείο του τραυματισμού -στις αρχές του μήνα-  μαθητή της εν λόγω σχολικής μονάδας στο αυτοσχέδιο μικρό γηπεδάκι του μπάσκετ, το οποίο φτιάχτηκε με πρωτοβουλία των γονέων και των εκπαιδευτικών και με χορηγίες συμπολιτών μας και μερική τεχνική συνεισφορά του Δήμου. Διαπίστωσα ότι το σημείο στο οποίο έλειπε μέρος του προστατευτικού πλέγματος και έγινε αιτία του τραυματισμού του μικρού μαθητή είχε αποκατασταθεί, αλλά εξακολουθούσαν να λείπουν τα προστατευτικά υλικά στις δοκούς των μπασκετών τα οποία έχει αιτηθεί στο Δήμο η Δ/νση του σχολείου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου τραυματισμού, όταν τα παιδιά παίζουν μπάσκετ στα διαλείμματα. Η επίσημη (έγγραφη) απάντηση όμως της Τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου είναι ότι "ο Δήμος δεν εκτελεί εργασίες κατασκευής γηπέδου καλαθοσφαίρησης στο Γυμνάσιο Πάρου!". Άρα το γήπεδο μπάσκετ του σχολείου για τον Δήμο...δεν υπάρχει!

 Κατά την διάρκεια όμως της επίσκεψής μου ενημερώθηκα από την Δ/νση της μονάδας ότι έχει προκύψει και πρόβλημα αποκόλλησης του σοβά της οροφής στην αίθουσα εργαστηρίων της Φυσικής στην παλαιά πτέρυγα αιθουσών που έχει κατασκευαστεί περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στεγάζονται τα τμήματα της Α΄ Γυμνασίου. Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από μηχανικό του Δήμου, διαπιστώθηκε διάβρωση 3-5 χιλιοστών του φέροντα οπλισμού της οροφής (σκουριασμένα σίδερα),  ο οποίος, λόγω του παλαιού τρόπου κατασκευής, είναι πλαισιωμένος από... τούβλα! Στα πλαίσια της ίδιας αυτοψίας, εκφράστηκε η άποψη ότι η τομή που έχει ανοίξει (χτύπημα του σοβά) 4-5 τ.μ περίπου, θα ξανασοβατιστεί αφού προηγουμένως ξυστούν καλά τα σίδερα και αφαιρεθεί το πάχος της οξείδωσης. Μέχρι τότε η αίθουσα παραμένει εκκενωμένη.

 Σε ερώτησή μου γιατί δεν προχώρησαν σε αφαίρεση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του σοβά της οροφής της συγκεκριμένης αίθουσας και γιατί δεν προχώρησαν σε δειγματοληπτικές τομές σε ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες 4 αίθουσες της παλαιάς πτέρυγας, αφού η οροφή είναι ενιαία, μου μεταφέρθηκε ότι αυτό δεν κρίθηκε αναγκαίο από τον μηχανικό του Δήμου.

Την ίδια ημέρα , 22 Οκτωβρίου, ανάρτησα δημόσια το θέμα στο προφίλ που διαθέτω σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Internet, ζητώντας να επιληφθεί ο Δήμος άμεσα και με τον πιο ενδεδειγμένο και αξιόπιστο τρόπο. Παράλληλα, ενημερώθηκε ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Παροικιάς καθώς και η Ένωση Γονέων Πάρου.

 Στις 25/10, έγινε σχετική με το θέμα παρέμβασή μου σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΗΧΩ FM, με την ιδιότητα του πολίτη και γονέα και όχι του Γραμματέα της Ένωσης Γονέων Πάρου,  με αφορμή την αναφορά στο όνομά μου από την δημοσιογράφο της εκπομπής "Τα του οίκου μας και μη" κας Παττέ-Καραγιαννίώτη, σχετικά με την εν λόγω ανάρτησή μου στο Facebook. Στην ίδια αυτή παρέμβαση, αναφέρω πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου για προβλήματα στατικότητας αιθουσών του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου.

  Μέχρι και σήμερα, κρίνω ότι το θέμα έχει αντιμετωπιστεί με επιπολαιότητα και ερασιτεχνική σπουδή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου,  ως άλλη μια βλάβη επιδεκτική μπαλώματος.   Ήδη η Ένωση Γονέων Πάρου, αλλά & ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Παροικιάς, όντας ενήμεροι,  θα προβούν εντός των προσεχών δύο ημερών σε σχετικές κινήσεις προς τους αρμοδίους του Δήμου και ανάλογη ενημέρωση των γονέων. 

Είναι προφανές ότι θα ζητηθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον επιβλέποντα την δουλειά του εργολάβου τεχνικό υπεύθυνο του Δήμου, για την καταλληλότητα των αιθουσών και τους όρους ασφαλούς λειτουργίας κατά τις ώρες των μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων απρόβλεπτων γεωφυσικών γεγονότων καταπόνησης του κτιρίου....

Προσωπικά, δηλαδή με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και γονιού και μόνον και ασχέτως των πρωτοβουλιών των ανωτέρω φορέων,  θα εξαντλήσω - ανυποχώρητα - κάθε περιθώριο παρέμβασης, στην κατεύθυνση να δοθεί λύση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών να λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας για τη ζωή τους. 

Το πρόβλημα που ανέκυψε  είναι ενδεικτικό της ανάγκης για την κατασκευή του νέου Γυμνασίου Παροικιάς, για το οποίο έχει δείξει προκλητική αδιαφορία η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αίθουσες προκάτ στο πολυτραυματισμένο και απηρχαιωμένο Γυμνάσιο Παροικιάς. Οι δήθεν "πρόσκαιρες" λύσεις του 2007, αποδείχθηκαν σύμβολο μαρασμού της σχολικής ζωής των παιδιών μας σε ένα σχολείο που δεν διαθέτει ούτε τον ενδεδειγμένο χώρο προαυλισμού τους στα διαλείμματα . Ο δε Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ήδη καταργηθεί από τις κυβερνήσεις των Μνημομίων και της Τρόϊκας...

 Θεωρώ αυτονόητη και επιβεβλημένη την ευαισθητοποίηση κάθε αποδέκτη της παρούσας ενημέρωσης και παραμένω στη διάθεση οποιουδήποτε για την παροχή περαιτέρω αναγκαίας συνδρομής επί του θέματος. Ανάλογα με την εξέλιξη του ζητήματος, διατηρώ στο ακέραιο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση της εκ νέου και πιο εμπεριστατωμένης παρέμβασης.

 Παραθέτω το σχετικό link της παρέμβασής μου στον ΗΧΩ FM:


 φιλικά,

Αντώνης Δαβανέλος

τηλ. 6970055238

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ατιμες εκλογες!!!!