Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ο Κώστας Αργουζής μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα την υγεία


Πικρή γεύση

Συντάκτης: Δέσποινα Συλιβάνη 

Μία πικρή γεύση, αλλά και απογοήτευση άφησε η προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Πάρο, όπου κυριάρχησε το θέμα της υγείας στα νησιά.
Η ενδοπαραταξιακές, αλλά και κομματικές διαφορές που επικράτησαν, ευτυχώς όχι από το σύνολο του σώματος, δυναμίτισαν τη συζήτηση φέρνοντάς την πολλές φορές σε αδιέξοδο.
Το μεγαλύτερο κοινό ζητούμενο όλων μας που είναι η υγεία, δεν κατάφερε να συσπειρώσει το σώμα, με τους περισσότερους συμβούλους να αποδίδονται σε έναν “μαραθώνιο” προσωπικής προβολής, αλλά και κομματικής εκπροσώπησης.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η συσπείρωση είναι μία λέξη άγνωστη για τους περισσότερους και δυστυχώς αυτό αποτελεί τροχοπέδι όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όχι μόνο για τη διεκδίκηση λύσεων, αλλά και για το παραπάνω βήμα που χρειάζεται να γίνει.
Εάν δεν μπορούν να βρουν “χρυσή” τομή για το θέμα της υγείας, πως άραγε μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη για τα υπόλοιπα θέματα;

Μετά το τέλος της συνεδρίασης για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν υπήρξε ουσιαστική απόφαση, πλην της σύστασης μίας επιτροπής καταγραφής των προβλημάτων όλου του Νότιου Αιγαίου, η “Κοινή Γνώμη” συνομίλησε με τον πρώην Δήμαρχο Πάρου και μέλος του Συντονιστικού για την υγεία, Κώστα Αργουζή.

Οι απόψεις, αλλά και οι τοποθετήσεις του επί του θέματος είναι άκρως ενδιαφέρουσες που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που επικρατεί.

Περίμενε η Περιφέρεια να αναλάβει δράση

Μία τελείως διαφορετική απόφαση σε σχέση με αυτή που πάρθηκε τελικά στο περιφερειακό συμβούλιο, περίμενε ο Κώστας Αργουζής, ο οποίος ανέμενε, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, η Περιφέρεια με μπροστάρη το Γιάννη Μαχαιρίδη, να αναλάβει δράση για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είπε, παρ' όλο που η Περιφέρεια δεν έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θα μπορούσε να ηγηθεί μίας δυναμικής κινητοποίησης, συσπείρωσης όλων των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει, θα εισακουστούν τα αιτήματα των νησιωτών.
“Η πολύωρη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Πάρου για το θέμα της υγείας, με τοποθετήσεις και εισηγήσεις, αλλά και με τα ξεσπάσματα αγανάκτησης από τον Περιφερειάρχη, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σίγουρα η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα της υγείας, όμως μπορεί να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα ζητούμενα που υπάρχουν. Χρειάζεται να υπάρχει μία παρέμβαση πιο δυναμική, με την έννοια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα με την παρουσία του Γιάννη Μαχαιρίδη”.


“Το θέμα της υγείας αφορά και την Ε.Ε”

Ο κ. Αργουζής όμως εστίασε και σε ένα άλλο γεγονός, το οποίο έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση και με την μη εφαρμογή της νησιωτικότητας ειδικά στον τομέα της δημόσιας υγείας. “Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει θέσει ζήτημα ότι τα νησιά, λόγω του γεωγραφικού τους χώρου θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Αυτό το θέμα αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το λέω αυτό, διότι τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται για τις διακοπές τους στα νησιά επιβάλλεται να έχουν σωστή υγειονομική περίθαλψη και όχι να μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ ή με καίκια από το ένα νησί στο άλλο. Έχει φανταστεί κανείς πόσο δυσφημιστικό θα είναι για την περιοχή μας ένα συμβεί κάτι σε κάποιο παραθεριστή;”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν συντάσσεται με την πρόταση του Νίκου Χρυσόγελου, περί κατάθεσης αγωγής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Αργουζής επισήμανε ότι “φυσικά και είμαι υπέρ. Θεωρώ ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή καταστρατηγεί το αναθαίρετο δικαίωμα, αυτό της περίθαλψης των κατοίκων. Το ξανά λέω, ότι μόνο με τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαμε να εισακουστούμε”.

“Δεν είναι μόνο ζήτημα της Πάρου”

Το μέλος του Συντονιστικού, επισήμανε ότι η τοποθέτησή του, παρ' όλα που αμφισβητήθηκε εντόνως από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, κατάφερε να βάλει στο “παιχνίδι” και άλλους περιφερειακούς συμβούλους, όχι μόνο από τις Κυκλάδες, αλλά και από τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της υγείας. Μάλιστα ανέφερε ότι η εισήγηση έγινε από τον ίδιο, έπειτα από την προτροπή των δύο περιφερειακών συμβούλων της Πάρου.

“Η πρωτοβουλία των περιφερειακών συμβούλων της Πάρου και της Αντιπάρου, Παντελή Τζανακόπουλου και Κώστα Μπιζά, να εντάξουν στα θέματα ημερήσιας διάταξης του περιφερειακού συμβουλίου τα ζητήματα της υγείας των νησιών μας, αποτελεί προσφορά για τον τόπο μας και τους καταξιώνει ως εκπροσώπους μας στο ανώτατο πολιτικό όργανο της Περιφέρειάς μας. Η εισήγηση που μου ανέθεσαν να ετοιμάσω και να παρουσιάσω στο συμβούλιο, μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω γνωστούς του αγώνες των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά μας, να τους ενημερώσω για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και για τους νέους αγώνες που προετοιμάζουμε με αποκορύφωμα τη γενική απεργία, αν αυτά δεν επιλυθούν από το υπουργείο Υγείας. Με αφορμή την εισήγηση, όλες χωρίς εξαίρεση οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου περιέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου και επισήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της Περιφέρειας με στόχο την επίλυσή τους”.

“Έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες αμφισβήτησης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Κληθείς να σχολιάσει και τη επίθεση που δέχθηκε από την επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο κ. Αργουζής τόνισε ότι “οι προσπάθειες της εκπροσώπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να με αμφισβητήσει ως εισηγητή, θέτοντας διαδικαστικά ζητήματα προς το προεδρείο έπεσαν στο κενό, αφού η παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης με αποδέχτηκαν ως εισηγητή. Παγερά αδιάφορους άφησε εξάλλου τους περιφερειακούς συμβούλους η ανάγνωση του κειμένου της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου”, από την ίδια εκπρόσωπο, που αναφερόταν στο πρόσωπό μου. 
Διευκρίνισα στο περιφερειακό συμβούλιο ότι ως εισηγητής δεν εκπροσωπώ το Συντονιστικό των φορέων. Η διευκρίνιση αυτή ήταν αναγκαία αφού το Συντονιστικό συμφώνησε να γίνει παρέμβαση στη συζήτηση, δεν φρόντισε όμως να ορίσει και τον εκπρόσωπό του. Κατά συνέπεια οι όποιες αιτιάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου” δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Έχω απόψεις και θέσεις τις οποίες δεν πρόκειται να τις θέσω υπό την προηγούμενη έγκριση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, προκειμένου να τις εκθέσω δημόσια”.

“Είναι λυπηρό τα προβλήματα να γίνονται αντικείμενο ενδοπαραταξιακών διενέξεων”

Ο κ. Αργουζής στη συνέχεια των δηλώσεων στην “Κοινή Γνώμη” εξέφρασε τη λύπη του για το ότι τα θέματα της Πάρου γίνονται αντικείμενο ενδοπαραταξιακών διενέξεων. “Μιλάμε για μια προσπάθεια ιερή που αφορά την υγεία όλων μας. Επίσης, είναι άσχημο να δημοσιοποιούνται οι αντιθέσεις μας εκτός Πάρου και μάλιστα ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτού του είδους οι τακτικές μετατρέπουν το Συντονιστικό σε παραταξιακό όργανο, απογοητεύουν τους φορείς που το συγκροτούν και το αποδομούν σε μια κρίσιμη για την Πάρο και την Αντίπαρο περίοδο”.

“Ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα”


Για τον κ. Αργουζή, ο μόνος δρόμος για τη λύση των προβλημάτων, όπως αυτό της υγείας, είναι η ενότητα, κυρίως αυτή την περίοδο που παραμονεύει ο κίνδυνος τα προβλήματα να επιδεινωθούν. “Τα προβλήματα που αφορούν την προστασία της υγείας μας παραμένουν και ο κίνδυνος να επιδεινωθούν είναι ορατός. Και ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι η ενότητα χωρίς προαπαιτούμενα. Είναι θλιβερό το φαινόμενο στη μέση της διαδρομής ενός αγώνα που τον ξεκινήσαμε όλοι μαζί να ξεσπούν αντιθέσεις που δύσκολα γεφυρώνονται. Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του”, κατέληξε το μέλος του Συντονιστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: