Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

56 ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»: ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Απλήρωτοι και εγκαταλελειμμένοι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία εξακολουθούν να είναι οι περίπου 56 ναυτεργάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ραφήνας από την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω επίσχεσης εργασίας της συντριπτικής πλειονότητας του πληρώματος.

 Αυτά καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και, όπως τονίζει, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Αλέξανδρου Αγούδημου όχι μόνο δεν καταβάλλει δεδουλευμένους μισθούς του πληρώματος, που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ, αλλά στην ουσία έχει εγκαταλείψει πλήρως τους ναυτεργάτες και ζητά την παρέμβαση των λιμενικών και εισαγγελικών αρχών.

 Πέρα όμως από αυτό προχωρά και σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία επιδίωξε, σε συνεργασία με άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο, να απολυθούν οι ναυτεργάτες χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί. Η μεθόδευση αυτή, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, απέτυχε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων σωματείων. Αμέσως μετά η εταιρεία διέκοψε την τροφοδοσία και τη σίτιση των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μένει χωρίς φαγητό για πολλές μέρες. Προχθές φαγητό τούς έδωσε η Εκκλησία της Ραφήνας.

 Ταύτιση με τους εφοπλιστές

 Οι συνδικαλιστές ναύτες για την κατάσταση αυτή επιρρίπτουν ευθύνες στον υπουργό Ναυτιλίας, καθώς, όπως σημειώνουν, ενώ το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας είναι γενικευμένο σε δεκάδες επιβατηγά-οχηματαγωγά, την ίδια ώρα η ηγεσία του ΥΝΑ και οι υπηρεσίες του αδιαφορούν και ταυτίζονται απόλυτα με τη δράση των εφοπλιστών.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν και την ηγεσία της ΠΝΟ, η οποία, όπως λένε, αναλώνεται σε έγγραφα διαμαρτυρίας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ουσιαστική δράση για τα οξύτατα ναυτεργατικά προβλήματα. Παράλληλα επιτίθενται ευθέως και στον γ.γ. της Ομοσπονδίας Γ. Χαλά, υπογραμμίζοντας ότι ενώ είναι πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών -φορέας που πληρώνουν με το υστέρημά τους και την εισφορά τους οι εν ενεργεία ναυτεργάτες-, που μέσα στους σκοπούς της είναι η βοήθεια και η συνδρομή σε ανήμπορους ναυτικούς, παρά ταύτα η Εστία δεν βοηθά όπως στο παρελθόν τους ναυτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: