Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Θερινό σχολείο γερμανικών Πανεπιστημίων 2013 στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες


Δελτιο τύπου

 Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες, από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2013, το Θερινό σχολείο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών των γερμανικών Πανεπιστημίων (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Πανεπιστήμιο Αμβούργου και Πανεπιστήμιο Μονάχου). Επί δύο εβδομάδες, οι 12 μεταπτυχιακοί φοιτητές των γερμανικών Πανεπιστημίων παρακολούθησαν στον φιλόξενο χώρο σεμιναρίων του Σπιτιού της Λογοτεχνίας δύο εντατικά σεμινάρια, συνολικής διάρκειας 60 ακαδημαϊκών ωρών διδασκαλίας, που πρόσφεραν οι καθηγητές Ιωάννης Ζελεπός (Πανεπιστήμιο Μονάχου) και Μίλτος Πεχλιβάνος (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου), καθώς και διαλέξεις των καθηγητών Μαρίας Ιατρού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής), Μαριλίζας Μητσού (Πανεπιστήμιο Μονάχου) και Σπύρου Πετρικάκη (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου). Τις ελεύθερες ώρες τους οι φοιτητές επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και εκκλησίες της Πάρου, περπάτησαν τον βυζαντινό δρόμο, κολύμπησαν στις κοντινές παραλίες, συμμετείχαν σε γιορτές και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα και το κρασί της Πάρου.

Για τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών των γερμανικών Πανεπιστημίων η δεκαπενθήμερη διαμονή στο Σπίτι της Λογοτεχνίας της Πάρου κάθε Σεπτέμβριο είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία. Το Θερινό σχολείο στην Πάρο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών των τριών γερμανικών πανεπιστημίων και μια καλή ευκαιρία για φοιτητές και διδάσκοντες να γνωριστούν καλύτερα και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα του νησιού και τους ανθρώπους του. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων και των εκδρομών ανακοινώνεται κάθε χρόνο στις ιστοσελίδες των Τμημάτων μας και παραμένει αναρτημένο στο ηλεκτρονικό αρχείο των δραστηριοτήτων μας. Οι φοιτητές μας –γερμανοί, έλληνες αλλά και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσοι επέλεξαν να σπουδάσουν ελληνικά στα έγκυρα νεοελληνικά τμήματα των πανεπιστημίων μας– κυκλοφορούν φωτογραφίες και εντυπώσεις στα ηλεκτρονικά μέσα και διαδίδουν στη Γερμανία τις ομορφιές και την καλή φιλοξενία στο Σπίτι της Λογοτεχνίας με τη συνδρομή της πρόθυμης πάντα Κατερίνας Ραγκούση. Το Θερινό σχολείο στην Πάρο αποτελεί έτσι εργαστήριο μάθησης αλλά και διαφήμιση για τον τουρισμό του νησιού και την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου, στο εξωτερικό.

Είμαστε ευγνώμονες στην ΚΔΕΠΑΠ και στο Δήμο Πάρου που μας δίνουν τη δυνατότητα, να μεταφέρουμε πανεπιστημιακά μαθήματα και εκδηλώσεις μας σε ένα ελληνικό νησί και να προβάλλουμε τον πολιτισμό της Πάρου στη Γερμανία.

 

Μαριλίζα Μητσού                   Ulrich Moennig                                     Μίλτος Πεχλιβάνος

 

Πανεπιστήμιο Μονάχου          Πανεπιστήμιο Αμβούργου                  Πανεπιστήμιο Βερολίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: