Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμο μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές με την καθιέρωση λίστας τόσο για τους υποψήφιους δημάρχους όσο και για τους δημοτικούς συμβούλους.

Αν και το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ λέει ότι δεν πρόκειται για απόφαση αλλά «για σκέψεις του Αντώνη Σαμαρά» ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι «Αναζητούν σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται: Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφημίζει ως αξιοκρατική και αναλογική (!) την εκλογή όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων από ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.

Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν «άξιων» και «ικανών». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η μόνη αλλαγή εκλογικού νόμου την οποία συζητάμε είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής».


Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης αναφέροντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για “βλαχοδημάρχους” στις φαντασιώσεις για ….”εκλογομαγειρέματα”!!! Αποδεικνύει ότι παραμένει αιχμάλωτος στο παρελθόν και φοβάται το καινούριο. Ανησυχεί επειδή θα επικρατήσουν οι ικανοί και οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ κομπάζει πως θα σαρώσει, στη πραγματικότητα τρέμει πως θα σαρωθεί».

Στην αντιπαράθεση παρενέβει και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρέας ΠΑπαμιμίκος ο οποίος επίσης στρέφει τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ: Στην δήλωσή του αναφέρει «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι εκφράζει τη στείρα αντίδραση απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε αλλαγή. Εκφράζει το συντηρητικό, το ξεπερασμένο, το παρωχημένο, το φθαρμένο. Έχουμε άλλη άποψη και άλλη θέση. Θέλουμε τους ικανούς, τους άξιους, τους καταξιωμένους παντού. Θέλουμε αποφασιστικά βήματα που να οδηγούν μπροστά. Θέλουμε αλλαγές για μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση που να υπηρετεί το συμφέρον των δημοτών, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θέλουμε οι πολίτες να κάνουν πράξη τις επιλογές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: