Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ολάντ: Η Δαμασκός θα τιμωρηθεί παρά την άρνηση της Βρετανίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχασε μεν τη στήριξη της Βρετανίας για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά η Γαλλία παραμένει αμετακίνητη στο πλευρό του. Οπως ξεκαθάρισε ο Φρανσουά Ολάντ, η άρνηση που προέκυψε από το βρετανικό κοινοβούλιο δεν αλλάζει τη θέση της δικής του χώρας.
Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde» ο Γάλλος πρόεδρος, η επίθεση με χημικά όπλα από τη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». Παράλληλα, σχολιάζοντας την άρνηση της Βρετανίας πρόσθεσε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να μετάσχει ή να απέχει από μία επιχείρηση.

«Ολα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της», υπογράμμισε ο Ολάντ, που θα έχει διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα σήμερα, Παρασκευή.
Οσο για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις πως το καθεστώς της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, απάντησε: «Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές» και πρόσθεσε ότι η Γαλλία διαθέτει μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μπασάρ Αλ Ασαντ είναι πίσω από την αποτρόπαια επίθεση.
Μάλιστα ο Ολάντ υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη συριακή σύρραξη, ενώ υπογράμμισε πως η αντιπολίτευση δεν κατέχει τέτοιο εξοπλισμό, ενώ το καθεστώς έχει υπό τον έλεγχό του τα σχετικά αποθέματα.
Χαρακτηρίζοντας τη χρήση τους έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως δεν είναι υπέρ της επέμβασης από τις δυνάμεις της Δύσης με στόχο την απελευθέρωση της Συρίας ή την ανατροπή του Ασαντ. «Ξεπεράστηκε ένα όριο στη φρίκη. Και θα είναι η ανάληψη δράσης και όχι η απάθεια αυτό που θα επιβάλει μία πολιτική λύση. Η Γαλλία επιδιώκει να δοθεί μία απάντηση αναλογική και σκληρή στο καθεστώς της Δαμασκού», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για επέμβαση πριν να έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία που θα τη νομιμοποιούν.


Πηγή:  - Ετοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/120056#ixzz2dTFWzAbm

Δεν υπάρχουν σχόλια: