Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κάτι αλλάζει στο Κέντρο Υγείας (προς το καλύτερο)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας οφείλονται σε δύο διαφορετικές αιτίες.
Η πρώτη έχει σχέση με τη μνημονιακή πολιτική η οποία, εκτός των άλλων δεινών, έχει επιδεινώσει κατά τρόπο τραγικό και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, που αποτελεί και τη μόνιμη μάστιγα στο ελληνικό δημόσιο και η  δεύτερη με την εσωτερική οργάνωση του χώρου που οφείλεται στην απουσία επί χρόνια Διοικούσας Επιτροπής.
Σε κεντρικό επίπεδο η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να στείλει στο νησί, έστω και προσωρινά, παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες του ΕΚΑΒ.
Ακόμα και όταν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις , η γραφειοκρατία καταφέρνει, τις περισσότερες φορές, να τις φρενάρει και εν τέλει να τις ακυρώνει.
Παιδίατρος δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον και για τις νοσηλεύτριες εκτός από μία περίπτωση που μετακινείται στην Πάρο για ένα τρίμηνο και έπειτα από αίτησή της, δεν προβλέπεται άλλη μετακίνηση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσον αφορά του διασώστες του ΕΚΑΒ, «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Παρά ταύτα,  η ιατρική ομάδα που έχει δημιουργηθεί από μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, αλλά και αγροτικούς  καταφέρνει, υπερβάλλοντας εαυτόν, να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά, που είναι πολλά, με επιτυχία.
Ήδη στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν 1 παθολόγος, 1 χειρουργός, 1 γιατρός γενικής ιατρικής, 1 καρδιολόγος, 1 ορθοπεδικός, 1 γυναικολόγος, 1 ακτινοθεραπευτής και 1 μικροβιολόγος και από την 1η Αυγούστου για ένα τρίμηνο και 2ος καρδιολόγος, ο γνωστός μας Ξάνθης Δημήτρης του οποίου η εμπειρία και η προσφορά είναι γνωστή και στα δύο νησιά από το παρελθόν.
Η οργανωμένη προσπάθεια του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας που δεν πρέπει να σταματήσει  για κανένα λόγο, αλλάζει αργά αλλά σταθερά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε  στον κρίσιμο αυτό χώρο, στον οποίο έχουν να γίνουν ακόμα πολλά.
Η εσωτερική οργάνωση του Κέντρου Υγείας  έχει σχέση με την νεοδιορισθείσα Διοικούσα Επιτροπή. Η παρουσία της στο χώρο, παρά τον εισηγητικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα της, ήδη έχει γίνει αισθητή, όπως προκύπτει και από τα θετικά σχόλια που ακούγονται αλλά κυρίως από την αφανή και ουσιαστική εργασία που  συντελείται και από τον νέο επιστημονικό διευθυντή, αλλά πρωτίστως από τον πρόεδρο, που εργάζεται αμισθί σε καθημερινή βάση προσφέροντας πολλά και λόγω της μεγάλης διοικητικής εμπειρίας που διαθέτει.
Η προβλεπόμενη νομοθεσία αρχίζει να εφαρμόζεται, το ωράριο παρουσίας του προσωπικού τηρείται, το φαρμακείο έχει τα απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα και τα εργαστήρια έχουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται. 
Το Βελέντζειο έχοντας διαπιστώσει την αλλαγή, δέχτηκε να συναντηθεί με τη Διοικούσα Επιτροπή και ήδη συμφωνήθηκε να διατεθεί χρηματικό ποσόν για την αγορά φαρμάκων  που είναι τελείως απαραίτητα για τις ανάγκες του Κέντρου.
Εμείς καταγράφουμε την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του Κέντρου Υγείας με την επισήμανση ότι ή όποια βελτίωση εμφανίζεται, κινδυνεύει να ανατραπεί, εάν υπάρξει πρόβλημα στην ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, που λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου του 2013.
Πάροικος

Δεν υπάρχουν σχόλια: