Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι σκοποί του Βελεντζείου διαχρονικά

Όταν το 1963 ο αείμνηστος Βελέντζας καθόριζε τους σκοπούς του ιδρύματος που δημιούργησε, αυτοί (οι σκοποί) πιθανόν να αντιστοιχούσαν στις τότε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Πάρου και της Αντιπάρου. Όμως το 1977 είναι βέβαιο ότι δεν αντιστοιχούσαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Διοίκηση του Βελεντζείου, της εποχής εκείνης, έχοντας προφανώς διαπιστώσει αναντιστοιχία σκοπών και πραγματικότητας, έκρινε ότι έπρεπε να τους αναπροσαρμόσει. Για το λόγο αυτό με αίτησή του προς το Εφετείο Αθηνών ζητά να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου, η δημιουργία υγειονομικού σταθμού και στη συνέχεια μεγαλύτερης νοσηλευτικής μονάδας.
Στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το 1983, προτεραιότητα δίδεται και πάλι στην ιατρική περίθαλψη. Και τίθεται, ως πρώτος σκοπός, η ανέγερση του Κέντρου Υγείας παρέχοντας ταυτόχρονα την  δυνατότητα επιχορήγησης του Κέντρου Υγείας για την πρόσληψη γιατρών ειδικοτήτων από το Ίδρυμα.
Τέλος στην τροποποίηση των σκοπών, με την απόφαση του 1993, το Εφετείο Αθηνών, αφού «βεβαιώνει» ότι « ο σκοπός του αιτούντος κοινωφελούς ιδρύματος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του απραγματοποίητος», θέτει και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα την ιατρονοσοκομειακή περίθαλψη των διαμενόντων στην Πάρο και την Αντίπαρο.
Η απόφαση αυτή μάλιστα εξειδικεύει το σκοπό αυτό, παρέχοντας την  ευχέρεια στο Ίδρυμα να προσθέτει πτέρυγες στο Κέντρο Υγείας και να το επιχορηγεί για το συνεχή εκσυγχρονισμό του, τη συντήρησή του και την εξασφάλιση της διαρκούς λειτουργίας του. Διαζευκτικά μάλιστα δίνει(και πάλι) την δυνατότητα στο Ίδρυμα να επιχορηγεί το Κέντρο Υγείας για την πρόσληψη γιατρών ειδικοτήτων, που δεν διαθέτει, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, βελτίωση του εξοπλισμού του κ.λ.π.
Από όσα πιο πάνω εκτέθηκαν, πρωταρχικό έργο της Διοίκησης του Βελεντζείου Ιδρύματος είναι η όσον το δυνατόν πληρέστερη παροχή ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου  από το Κέντρο Υγείας.
Και αυτό, στις μέρες μας, καθίσταται περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαίο, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και οι ανασφάλιστοι συμπατριώτες μας αυξάνονται καθημερινά.
Όσοι υποστηρίζουν, ότι το Βελέντζειο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος, μας βρίσκουν σύμφωνους. Αλλά και όσοι υποστηρίζουν ότι η Διοίκηση του Βελεντζείου πρέπει να βρει τρόπους για μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη του Κέντρου Υγείας, μας βρίσκουν  επίσης σύμφωνους.
Η Διοίκηση του Βελεντζείου, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να έλθει σε επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας, μόλις αυτή συγκροτηθεί, ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο, να την εκτιμήσει και να προχωρήσει στις επιβαλλόμενες από τους σκοπούς του Ιδρύματος ενέργειες.
Πάροικος

Δεν υπάρχουν σχόλια: