Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ: Οι προϋποθέσεις που θέτει για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας

Σχολιασμός για προβληματισμό
Σε προηγούμενα κείμενά μας, αναφερθήκαμε, εν συντομία, στο ιστορικό του Βελεντζείου Ιδρύματος και στους σκοπούς του, καταδεικνύοντας, ότι βασικός σκοπός του Ιδρύματος, με την τελευταία τροποποίηση του Εφετείου Αθηνών, το 1993, είναι η ιατρική περίθαλψη των Παριανών και Αντιπαριωτών μέσω του Κέντρου Υγείας. Ο σκοπός αυτός είναι δεσμευτικός για το Δ.Σ. του Ιδρύματος.
Το Βελέντζειο, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα, γνωστοποίησε, ότι στον προϋπολογισμό του συμπεριλαμβάνει κάθε χρόνο χρηματικό ποσό ύψους 60.000-70.000 για το Κέντρο Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Ενημερώνουμε την Παριανή κοινωνία ότι το Βελέντζειο Ίδρυμα κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνει στον προϋπολογισμό του χρηματικό ποσό ύψους 60.000 - 70.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας Πάρου. Βασική όμως προϋπόθεση για την διάθεση του όποιου χρηματικού ποσού, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση της διαφάνειας και της διαδικασίας, είναι ότι οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Πάρου θα έχουν προβεί προηγουμένως σε όσες και όποιες ενέργειες απαιτούνται προς τους αρμόδιους φορείς του Κράτους για την κάλυψη των αναγκών τους, καθόσον, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και τονίζεται άλλη μία φορά, η θέση του Βελεντζείου Ιδρύματος στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, είναι επικουρική και μόνον».
Αξίζει να σχολιάσουμε την προϋπόθεση που θέτει το Ίδρυμα για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Υγεία, η οποία έχει διακοπεί τα τελευταία χρόνια.
Αν καλά έχουμε καταλάβει, το Βελέντζειο για να χρηματοδοτήσει το Κέντρο υγείας, θα πρέπει αυτό προηγουμένως (το Κ.Υ.) να απευθυνθεί προς το νομαρχιακό νοσοκομείο Σύρου που υπάγεται και να του γνωστοποιήσει τις ανάγκες του, π.χ. να του ζητήσει ακτινογραφικά φιλμ, υλικά για να λειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο και άλλα αναλώσιμα.
Το νοσοκομείο όμως, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του, στέλνει ποσότητες πολύ λιγότερες, από αυτές που χρειάζονται τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το νοσοκομείο να ενημερώσει το Βελέντζειο, ότι αδυνατεί να στείλει περισσότερα αναλώσιμα;
Αν αυτή είναι η διαδικασία που προκρίνει το Βελέντζειο και με δεδομένη την «ταχύτητα» που κινείται η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, πως θα δουλέψουν τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας χωρίς τα αναλώσιμα που χρειάζονται;
Η πρακτική σ΄αυτές τις περιπτώσεις "διδάσκει", ότι οι πάσχοντες συμπατριώτες μας θα απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια του νησιού και θα πληρώσουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις, αν διαθέτουν βέβαια, στις μέρες που ζούμε, τα απαιτούμενα χρήματα.
Ας προχωρήσουμε σε άλλο παράδειγμα.
Αν χαλάσει κάποιο ιατρικό μηχάνημα π.χ. ο υπερηχογράφος και για να επισκευαστεί, θα χρειαστεί να πληρωθεί το ανταλλακτικό που χάλασε και η εταιρεία που το προμηθεύει, επειδή το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών, αρνείται να το στείλει, η Διοίκηση του Βελεντζείου τι θα πράξει; Θα αφήσει το μηχάνημα ανενεργό;
Μα τότε, οι συμπατριώτες μας, δεν θα απευθυνθούν στα ιδιωτικά κέντρα πληρώνοντας τις όποιες διαγνωστικές εξετάσεις;
Ας προχωρήσουμε σε τρίτο παράδειγμα.
Το Κέντρο Υγείας χρειάζεται ένα ιατρικό όργανο απαραίτητο για ιατρικές εξετάσεις ή επεμβάσεις. Στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου όμως δεν προβλέπεται η προμήθειά του. Εάν, σε αυτήν την περίπτωση,  η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας απευθυνθεί τεκμηριωμένα στο Βελέντζειο και ζητήσει  από το Ίδρυμα την προμήθειά του, το Ίδρυμα τι θα πράξει; Θα αρνηθεί την προμήθειά του;
Σε συνθήκες οικονομικού πολέμου και φτωχοποίησης και της τοπικής μας κοινωνίας, το Βελέντζειο οφείλει να βρει ευέλικτους και αποτελεσματικούς τρόπους για να στηρίξει τη δημόσια ιατρική περίθαλψη στην Πάρο και την Αντίπαρο. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός του και αυτόν οφείλει πρωτίστως να υπηρετήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, στην πράξη, ακυρώνει το βασικό λόγο, για τον οποίο υπάρχει και λειτουργεί.
Πάροικος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: