Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η αρχή της νησιωτικότητας στον τομέα της υγείας , δεν υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αίτημα, από καμιά ελληνική κυβέρνηση

Φίλος της Πάρου που ερεύνησε αν, στον τομέα της Υγείας, έχει υποβληθεί αίτημα από την Ελλάδα για την υλοποίηση της αρχής της νησιωτικότητας, διαπίστωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, ούτε για την περίοδο που διανύουμε (2007-2013), ούτε για την προσεχή (2014-2020).
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, για άλλη μια φορά αγνόησαν τα νησιά σε ένα κρίσιμο τομέα, που είναι η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια περίθαλψη των νησιωτών.
Και να σκεφτεί κανείς, ότι ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, που δύσκολα θα αντέκρουε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και είναι η άφιξη εκατομμυρίων ευρωπαίων τουριστών στα ελληνικά νησιά.
Το κείμενο, που προέκυψε από έρευνα στελέχους της Ε.Ε. έχεις ως εξής:
 
Κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, εκτός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ (Περιφερειακό και Κοινωνικό Ταμείο, και Ταμείο Συνοχής) και αυτά για την Αγροτική ανάπτυξη και την Αλιεία, κονδύλια εντασσόμενα σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά της Ελλάδας δεν υπήρχαν και ούτε πρόσφατα προστέθηκαν. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παρέμβαση για υλοποίηση πολιτικών στα ελληνικά νησιά περνούν κυρίως μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα, αλλά και από τα τομεακά.
Oύτε και για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για τα ελληνικά νησιά. Θα ακολουθηθεί η πρακτική της παρούσας περιόδου.
 Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές υγείας για τα ελληνικά νησιά και πάλι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέριμνα στα εν ισχύ περιφερειακά και τομεακά προγράμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές στα νησιά. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει στα πλαίσια των παραπάνω επιχειρησιακών προγραμμάτων κάποια θεματική προτεραιότητα για τέτοιες πολιτικές. Με άλλα λόγια, ό,τι τυχόν γίνεται στα νησιά στον τομέα της υγείας γίνεται μέσα από τα Περιφερειακά Συμβούλια (στα περιφερειακά προγράμματα) και από τα υπουργεία (στα τομεακά), και σε κάθε περίπτωση δεν βασίζεται πάνω σε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική υγείας για τα νησιά και σε ανάλογες συγκροτημένες πολιτικές.
 Για τα περιφερειακά προγράμματα ίσως υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις (π.χ. τηλεϊατρικής) στο τομεακό πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’ που είναι επίσης πρόγραμμα της REGIO.
 Σε ό,τι αφορά στο Κοινωνικό Ταμείο, παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας έχουμε σε δύο προγράμματα: (1) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’ του Υπουργείου εργασίας, στο οποίο ο 5ος Άξονας Προτεραιότητας αφορά στην Υγεία. Σε αυτόν τον άξονα υπάρχουν 3 υπο-προτεραιότητες: η Ψυχική Υγεία, η Πρωτοβάθμια Υγεία και η Δημόσια Υγεία. Θεωρώ ότι αν χρηματοδοτείται κάτι για κάποια νησιά αυτό θα προέρχεται από την υπο-προτεραιότητα της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι άλλες δύο υπο-προτεραιότητες χρηματοδοτούν σχεδόν αποκλειστικά μεταρρυθμίσεις. (2) Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Διοικητική Μεταρρύθμιση’, όπου πάλι χρηματοδοτείται τμήμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της υγείας, οπότε αποκλείεται να υπάρχουν παρεμβάσεις για τα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: