Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ομπάμα: Αποφάσισε να στείλει στρατό στους αντάρτες της Συρίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κάνει «περιορισμένη χρήση» χημικών στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα, κατά συνέπεια είναι έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το εύρος της βοήθειας προς τους αντιπάλους του προέδρου της Συρίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι 100-150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την χρήση των χημικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τη χρήση -μεταξύ άλλων- και του φονικού αερίου σαρίν.


«Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων»
όπως δήλωσε την Πέμπτη και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς: «Ο πρόεδρος το είχε πει καθαρά ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί η μεταφορά ή η χρήση χημικών όπλων τότε η πολιτική της Αμερικής θα αλλάξει».

Αντίστοιχες εκτιμήσεις είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος της στρατιωτικής βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση. Αρκέστηκε να πει ότι θα είναι «διαφορετική σε κλίμακα και στόχευση από το παρελθόν».

«Έχουμε εξασφαλίσει δείγματα από τη Συρία που εξετάσθηκαν» στη Βρετανία και «αποκάλυψαν την παρουσία του αερίου σαρίν» είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε επίσης δηλώσει ότι η χρήση του απαγορευμένου αερίου έγινε «από το καθεστώς και τους συνενόχους του».

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών παραδόθηκαν στον ΟΗΕ, επισήμανε ο Φαμπιούς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήρθε τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωναν ότι ο αριθμός των νεκρών από την ημέρα έναρξης του εμφυλίου στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, ξεπερνά τους 93.000.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η Δαμασκός απάντησε στις καταγγελίες της Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι τα στοιχεία περί χρήσης χημικών είναι «κατασκευάσματα» των Αμερικανών και «ψεύδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: