Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σόιμπλε: «Η ελληνική ελίτ έχει αποτύχει πλήρως»

 
«Η Ελλάδα υποβάλλεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας της παρόμοια με αυτή των πρώην σοβιετικών χωρών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου βρέθηκε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί για να εξηγήσουν, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, σε ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν για να ξεπεράσει η ευρωζώνη την κρίση, με τις διαφορές των δύο υπουργών να είναι περισσότερο από εμφανείς.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας οι οποίες όπως τόνισε εφάρμοσαν τα προγράμματα ορθά και βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής τους στις αγορές.

«Η Ελλάδα που μας έχει απασχολήσει πολύ βρίσκεται σε καλό δρόμο και εξήγησα και στους Γερμανούς βουλευτές πόσα πολλά έχει κάνει η Ελλάδα. Αλλά πλέον γνωρίζουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε τρία χρόνια πριν. Δηλαδή το πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Aπαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για τα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπο για την Ελλάδα τόνισε πως «και εγώ είχα την «τιμή» να εμφανιστώ σε ελληνικές εφημερίδες με στολή των SS. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που έχει αποτύχει πλήρως στη χώρα είναι η ίδια η ελληνική ελίτ».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως οι προτεραιότητες της ευρωζώνης είναι να επιλυθούν τα προβλήματα σε χώρες με δυσχέρειες. «Η συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup ήταν ένα σημείο καμπής και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Θα επανέλθει η εμπιστοσύνη αλλά δεν αποτελεί την οριστική λύση» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης και στα μελλοντικά βήματα, όπως η τραπεζική ένωση και ένα σύμφωνο ανάπτυξης αποκλειστικά για την ευρωζώνη, ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης θέτει το ζήτημα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών και ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση για μια εκτελεστική εξουσία της ευρωζώνης άμεσα εκλεγμένης από τους πολίτες των κρατών – μελών, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων τόνισε πως πρέπει να γίνει γρήγορα και αποφασιστικά.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να προχωρούν μαζί. Δεν γίνεται μόνο με μέτρα σταθερότητας να πάμε μπροστά» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Μοσκοβισί πρότεινε επίσης και λύσεις για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωζώνης στο πλαίσιο της μελλοντικής της ενοποίησης με μια εκτελεστική εξουσία άμεσα εκλεγμένη από τους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να κρατήσει η Ευρώπη χαμηλούς τόνους για την τραπεζική εποπτεία καθώς πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην νομισματική πολιτική και την τραπεζική εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Στο σημείο που και οι δύο υπουργοί ένωσαν τη φωνή τους ήταν πως παρά την απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα, η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση και κάλεσαν τις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να μην διανοηθούν να κάνουν τα βήματα που έκανε η Ελλάδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: