Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς στη Σύνοδο : Την Ελλάδα την χτύπησε πυρηνική βόμβα

 
Δραματικοί οι τόνοι του Πρωθυπουργού στο δείπνο των ηγετών για το διπλό μέτωπο της Ελλάδας. Σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι την Κυριακή το EuroWorkingGroup ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ωστόσο ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στην παρέμβασή του στο δείπνο που ξεκίνησε με καθυστέρηση (24:00 ώρα Ελλάδος) λόγω των συνεχών διαφωνιών και των απειλών για βέτο από τα δυο μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ένωσης για το πώς θα μοιραστεί η ούτως ή άλλως περιορισμένη πίτα των κονδυλίων.

«Την Ελλάδα την χτύπησε μία πυρηνική βόμβα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην χτυπηθούν και άλλες χώρες» είπε σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup για δόση και χρέος.

«Ανταποκριθήκαμε πλήρως και τώρα πρέπει να αποδειχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή» σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θέτοντας και πάλι επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής που απειλείται με οριστική διάλυση στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν το δηλώνει ακόμη επισήμως και επιλέγει τους χαμηλούς τόνους, συνδέει ευθέως τις διαπραγματεύσεις για τα κοινοτικά κονδύλια με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τις προοπτικές ανάπτυξης και «χρηματοδότησής» του αλλά και για το γενικότερο κλίμα που θα δημιουργηθεί ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα. Η Ελλάδα διεκδικεί το "κάτι παραπάνω" από τα 11 δις που έχει κοστολογίσει ο κ. Ρομπεϊ, γνωρίζει όμως τις δυσκολίες που υπάρχουν αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μπλοκ χωρών των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται:

Οι χώρες που δεν επιθυμούν αλλαγή των όρων υπό τις οποίες γίνεται ο καταμερισμός των κονδυλίων, αλλά και οι χώρες που δεν θέλουν να βάλουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω αλλά περιμένουν στη γωνία ζητώντας ανάλογη μεταχείριση στην περίπτωση που η Ελλάδα "κερδίσει" έστω και μισό σεντ παραπάνω από τα αρχικά υπολογισθέντα κονδύλια.

Ο κ. Σαμαράς μετά τις συναντήσεις με τους κυρίους Ρομπεϊ και Γιούνκερ εμφανίζεται πλέον περισσότερο αισιόδοξος για συνολική λύση τόσο ως προς την εκταμίευση της δόσης όσο και ως προς το αποτέλεσμα της εξίσωσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup Thomas Wieser ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να κλείσουν οι τεχνικές και περίπλοκες λεπτομέρειες των λύσεων που προκρίνονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μέχρι στιγμής το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται περίπου στα 10 δις ευρώ ωστόσο άλυτο παραμένει το θέμα της μείωσης των επιτοκίων αφού οι περισσότερες χώρες αδυνατούν να επεξεργαστούν το σενάριο της ουσιαστικής μείωσής τους από τη στιγμή που ο δικός τους δανεισμός γίνεται σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά που συζητούνται για την Ελλάδα.

Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν πλέον μόνο το χρονοδιάγραμμα του 2020 (ΔΝΤ) με το επίπεδο χρέους στο 124% του ΑΕΠ, ωστόσο, ουδείς στην Αθήνα τολμά επί του παρόντος να πει δημοσίως ότι χωρίς ένα γενναίο και ουσιαστικό «κούρεμα» το χρέος δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

Ο κ. Σαμαράς μέσα σε διάστημα λίγων ωρών με δυο δηλώσεις του επιχείρησε αφενός να καθησυχάσει το εσωτερικό του ακροατήριο για την καταβολή της δόσης, αφετέρου όμως να προειδοποιήσει τους εταίρους και δανειστές ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν έχει μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές-κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα που δύσκολα θα ελεγχθούν στην περίπτωση που δεν υπάρξει μία «καθαρή» απάντηση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: